Szabadjáték / II. Képzőművészeti Nemzeti Szalon

Június 24-től látogatható!


Szabadjáték / II. Képzőművészeti Nemzeti Szalon kiállításon mintegy 200 alkotó friss, az utóbbi öt évben készült munkáit – festményeket, szobrokat, grafikákat, videóműveket és installációs alkotásokat – láthatunk a Műcsarnok termeiben. 

A tárlat jól tükrözi napjaink összetett, az uralkodó stílusirányzatoktól elszakadó jelenségeit, a különböző alkotói attitűdök, felfogások, sokoldalú művészi megnyilvánulások egymás mellett élő, gazdag világát. A szakemberek és a közönség számára is izgalmas esemény felfedezni a művek sokszínűsége között kirajzolódó tendenciákat és eltéréseket.

A monumentális, robusztus szobroktól a filigrán, könnyed grafikákig, a letisztult geometrikus absztrakciótól a humorral átitatott műveken át a barokkos telítettségű figurális kompozíciókig terjedő széles palettán valamennyien rátalálhatunk a minket megérintő művekre.

A klasszikus anyagokkal és képzőművészeti technikákkal készült alkotások mellett a jellemzően kortárs eszközök és alkotói eljárások, s a mai ember számára elérhető matériák –ez esetben műtárggyá formált anyagként – is szerepelnek a tárlaton. Nem ritka a konceptuális indíttatású, de a nagy művészeti hagyományokat követő, többek között az ábrázoló jellegű alkotás sem. Virtuóz módon megalkotott, realisztikus formanyelvű, bravúros művek és erős gesztusokkal készített, drámai hatású, nagyszabású nonfiguratív alkotások is láthatók a válogatásban. 

A Műcsarnok tereit a festmények és grafikák mellett különös intenzitással veszik birtokba a plasztikai művek, szobrok és a térben megnyilvánuló, kifejezetten izgalmas installációk. Láthatunk műveket, melyek ágakból épültek össze műtárggyá, másokban az alumínium, az acél, a bronz és textil, különféle fa, műanyag, sár, gumi, kerámia, csont, üveg, víz, különböző fajtájú kövek és kompozit anyagok is megjelennek. 

A Szabadjáték mint tematika vagy hívószó pontosan kifejezi a tárlat alapvető lényegét. Mindemellett nincsenek tabuk és prekoncepciók, nincsenek elvárások és diktátumok – csak művészet és szabad játék. A célunk annak bemutatása, milyenek is vagyunk, azaz milyen a jelenkori művészet, ami éppen ezekben az években születik Magyarországon. 

Kurátorok: Szurcsik József, Kondor-Szilágyi Mária 

 

A kiállítás hivatalos weboldala: http://kepzomuveszet2.nemzeti-szalon.hu/


A kapcsolódó katalógus tanulmányai:

 

Szurcsik József  | Előszó helyett, azaz fiktív riport a kiállítás kurátorával

Szegő György: Folytonosság | A II. Képzőművészeti Nemzeti Szalon 2020

Kukorelly Endre | „Ime a táj”. L’Oeuvre

Gaál József | Szabadjáték, avagy művészet szabadon

 

Virtuális séta

Szabadjáték / II. Képzőművészeti Nemzeti Szalon

Szabadjáték / II. Képzőművészeti Nemzeti Szalon
2020. március 28. - szeptember 27.

Műcsarnok

Jegyek
2020. február 29. - július 5.
Előző kiállítás

Paolo Ventura: Velencei történet / Automaton

2020. július 8. - augusztus 23.
Következő kiállítás

Terebessy L. Föld | Táj legyen táj, tengertől tengerig