Művészeti foglalkozások

Átjáró | nincs idő tévutakra
Különleges séta
Ajánlott korosztály: 9-12. évfolyam

A PROGRAM A MŰCSARNOK, A NÉPRAJZI MÚZEUM ÉS A MILLENNIUM HÁZA – NEO KORTÁRS MŰVÉSZETI TÉR EGYÜTTMŰKÖDÉSÉBEN VALÓSUL MEG.

Mindegyikünk útja más és más. Kanyargós, rögös, nyílegyenes, rövid, hosszú… amikor rálépünk, még nem tudjuk biztosan, mennyire lesz könnyű vagy nehéz, és hová vezet minket. De akármilyen utat is szánt nekünk az élet, a mi döntésünk, hogyan megyünk végig rajta.
A három intézmény a saját szemszögéből mutatja be a témát, és kérdéseket tesz fel egyéni vagy kollektív vándorútjainkról és döntéshelyzeteinkről. A Műcsarnokban kezdődik a séta, Molnár Sándor spirituális festményeivel ismerkedve indulunk el az úton, ami ezután a Néprajzi Múzeumba és egy menekült kendőjéhez vezet el minket. A végállomásunk pedig William Kentridge képzőművész videóinstallációja a Millennium Házában, ahol az ő vándorló alakjaihoz csatlakozunk – miközben ráébredünk, hogy valójában a végállomás is egy újabb út kezdete.

Időtartama: 90 perc · Ár: 1500 Ft
Jelentkezés: schopp.ildiko@mucsarnok.hu


Művészetpedagógiai foglakozások Molnár Sándor kiállításán

A négy elem birodalma

Veszélyes kalandra hív a négy – illetve öt – elem birodalmába a Molnár Sándor kiállításában megvalósuló művészetpedagógiai foglakozás. Első állomása a Föld, ezután a Víz és a Tűz birodalmait keressük fel. Figyelmesen összegyűjtjük az őselemek pozitív és negatív tulajdonságaikat, majd a Kristály-világba érkezve elkészítjük a kristálytérképet, ami próbára tesz mindenkit, de végül megerősödve fejezzük be saját alkotásunkat a Levegő birodalmában, a telített üresség képei között.

A változást segítő rejtett erők nyomában

A Molnár Sándor kiállításában rendezett művészetpedagógiai foglakozáson a négy őselem, a Föld, a Víz, a Tűz és a Levegő segítenek tájékozódási pontokat találni a folytonos változásban. Ezeket a pontokat keressük a kiállított művekben és magunkban, végigjárva a „festőjóga” stációit, próbára téve kitartásunk és koncentrációnk mértékét saját alkotásaink elkészítése közben.

A foglakozások időtartama: 90 perc, 900Ft/ fő 2 kísérőnek ingyenes

A foglakozást vezeti: Schopp Ildikó művészetpedagógus

Jelentkezés: schopp.ildiko@mucsarnok.huÉVES BELÉPŐ ISKOLÁK RÉSZÉRE
Az iskola nevére szóló kártya a megvásárlástól számított 12 hónapig biztosít korlátlan belépési lehetőséget a MŰCSARNOK, a MŰCSARNOK#Box és a MŰCSARNOK Kamaraterem kiállításaira.
Kedvezményes áron, diákonként 4500 forintért.
A kártyával a múzeumpedagógiai programokon való részvétel ingyenes!

További információ: schopp.ildiko@mucsarnok.hu


MŰVÉSZETPEDAGÓGIAI FOGLAKOZÁSOK A MŰCSARNOKBAN

 
Alkoss Te is – osztály- illetve csoportfoglalkozások
Négy korcsoportnak: óvodások, alsó- ill. felső tagozatos, valamint középiskolások részére
Élményalapú foglalkozásainkon párbeszédet kezdeményezünk a kiállított munkákkal, ismerkedést a művészettel, amelyhez mindenki számára befogadható és érthető kontextust teremtünk. A különböző korosztályok igényeit figyelembe véve, a kiállítótérben sokoldalú, izgalmas lehetőségeket kínálunk a fiataloknak ahhoz, hogy ismereteket szerezhessenek a világról, a társadalomról, magukról és másokról. Foglalkozásaink a vizuális fejlődésen túl az egyéni és a szociális fejlődés lehetőségét is segítik. Mindehhez eszközként használjuk az aktuális kiállítás munkáit, a vizuális nevelés módszereit, a drámapedagógiát, a játékot és nem utolsósorban a meséket.
Osztályoknak 700Ft/fő, 2 kísérőnek ingyenes
Fogadjuk a mozgásukban korlátozott, hátrányokkal, illetve megértési nehézségekkel élők szervezett csoportjait is, részükre az érintett csoportokra vonatkozó kedvezmény igénybe vehető. 

Korhatár nélkül - családi napok
Hétvégeken az aktuális kiállításhoz kapcsolódó programjainkon várunk szeretettel mindenkit korhatár nélkül művészeti foglalkozásainkon.
Az aktuális kiállításra megvásárolt aznapi jegyek érvényes a programra, 7 éves kor alattiaknak a program ingyenes.
Csak Lazán!
Felnőtteknek szóló művészetpedagógiai foglalkozás egy-egy kiállításhoz kapcsolódva.
Engedjük át magunkon a felszabadító alkotói energiák áramlását, próbáljuk ki a kiállításhoz kapcsolódó foglalkozás lehetőségeit: fedezzük fel együtt a kiállított munkákat, és alkossunk közösen.
Az aktuális kiállításra megvásárolt aznapi jegy érvényes a programra.
 
Művészetpedagógiai útikalauz
Évente kétszer pedagógusoknak, pedagógus hallgatóknak és bárkinek, aki érdeklődik a művészetközvetítés iránt.
A művészetpedagógia utat kínál a pedagógusoknak: lehetőséget nyújt arra, hogy a megszokottól eltérő környezetben lássák tanítványaikat. A diákok olyan reakcióit, ismereteit, informális tudását fedezhetik fel, melyek megtapasztalására iskolai keretek között nem lenne lehetőségük. A fiatalok is profitálnak az új helyzetből: lehetőséget kapnak az elvont gondolkodás és az új információk beépítésének gyakorlására, szubjektív látásmódjuk kialakítására, a kooperációs és érvelő készség gyakorlására, a képi látás fejlesztésére, a kreatív gondolkodásra, és alkalomadtán mindezt vizuális alkotásban is megjeleníthetik.
Szeretnénk a gyakorló és a leendő pedagógusokkal megismertetni a budapesti Műcsarnok művészetpedagógiai munkáját, hogy saját tapasztalataikon keresztül fedezzék fel a módszerben rejlő lehetőségeket. A művészetpedagógia nem kizárólag, és nem elsősorban a művészeti oktatás része, a módszer minden képzési terület kompetenciáinak fejlesztésében hasznos. Az itt megszerzett élmények és tudás saját pedagógiai munkájuk szolgálatába állítható, szerves részévé válhat az iskolai interdiszciplináris ismeretek elmélyítésének.
700Ft/alkalom
 
Tanári tárlatvezetések
Célja, hogy a megnyíló kiállításainkról és a kiállításhoz kapcsolódó művészetpedagógiai foglalkozásokról tájékoztatást kapjanak a pedagógusok.
A program ingyenes, de regisztrációköteles.
 
Kavics Tehetséggondozó műhely - átmenetileg nem elérhető program
Képzőművészeti foglalkozásainkon, melyekre 6-12 éves, alkotni szerető kisiskolásokat várunk, összefüggő történetet dolgozunk fel.
Saját és közös művek, szerepjáték, mesék és sok-sok beszélgetés, ezernyi impulzus és felszabadított kreativitás ‒ igazi gyerekközpontú foglalkozásokkal várunk mindenkit a Műcsarnok aktuális kiállításihoz kapcsolódva.
Októbertől május végéig minden szerdán, kreativitást felszabadító műhelymunka 16:30-18 óráig
2000Ft/ hó

Iksz +

Felhívás középiskolásoknak a közös gondolkodásra, alkotásra A kortárs képzőművészet szerepe az önismeretben címmel
A foglalkozásokon a középiskolásokkal szeretnénk megismertetni a Műcsarnok kiállításait. A találkozások alkalmával a fiatalok a kiállított művekkel megismerkedve szerezhetnek új ismereteket a kortárs művészetről és azon keresztül önmagukról. Mindezt közösen, műalkotások között, az alkotói tevékenységen át tapasztalhatják meg a kiállítótérben. Célunk, hogy a résztvevők az itt megszerzett tapasztalatokat, élményeket átadhassák olyan kortárs csoportoknak, illetve halmozottan hátrányos fiatal felnőttek csoportjainak, ahol a segítségük, értő odafordulásuk a leghatékonyabban érvényesülne a művészetközvetítés területén.
A programokat kéthetente, csütörtökön délután 16h-18h között rendezzük, összesen 6 alkalommal.

Tematikus séta -  osztályoknak/csoportoknak
Hősök a Hősök terén, múzeumpedagógiai séta a Műcsarnok körül
Értelmezzük és közelről is megvizsgáljuk a tér elrendezését és berendezéseit, az épületeket, a szobrokat és igyekszünk ráhangolódni a korszakra, amikor Ybl Miklós Gloriett kútháza, az Európa legmélyebb fúrásaként nyilvántartott, gyógyvizet adó kút helyére felépült a Schickedanz millenniumi emlékmű a Műcsarnokkal és a Szépművészeti Múzeummal. Különleges sétánkat a Műcsarnok körüljárásával a ligetben folytatjuk, szemügyre véve az új tér- és épített elemeket: az 56-os emlékművet és a Világórát, majd visszatérünk a Műcsarnokba, ahol, az aktuális kiállítást is megtekinthetik a sétán résztvevők.
700Ft/alkalom
 


Camera obscura készítő workshop https://youtu.be/LsaLhO5PV84

Sebastião Salgado: Genesis – színezőkorong https://youtu.be/cGbuQT7UXmo

Ez kit érdekel? https://youtu.be/uqwLAl399gs

Poliforma - Színezz! Hajtogass! Nyerj! https://youtu.be/L86aQhiiXE4

Korhatár nélkül! családi hétvégék sorozata a Műcsarnokban https://youtu.be/wv0QOGf1824

Művészeti foglalkozás a Műcsarnokban https://youtu.be/I78bP-E8NvY


https://mucsarnok.blog.hu/2019/11/18/gyokerek_es_szarnyak_438#more15311422 


További információ: schopp.ildiko@mucsarnok.hu