Művészeti foglalkozások

ÉVES BELÉPŐ ISKOLÁK RÉSZÉRE
Az iskola nevére szóló kártya a megvásárlástól számított 12 hónapig biztosít korlátlan belépési lehetőséget a MŰCSARNOK, a MŰCSARNOK#Box és a MŰCSARNOK Kamaraterem kiállításaira.
Kedvezményes áron, diákonként 7000 forintért.
A kártyával a múzeumpedagógiai programokon való részvétel ingyenes! 


Női fókusz | Eve Arnold, Nanna Heitmann, Susan Meiselas, Inge Morath, Marilyn Silverstone c. kiállításunkhoz kapcsolódó Alkoss te is! művészetpedagógiai foglalkozás folyamatosan kérhető. 

Foglalkozás iskolai csoportoknak: időtartama 90 perc, ára 1200 Ft/fő, két kísérőnek díjtalan.

Csoportoknak kérhető külön foglalkozás,10 főtől: időtartama 90 perc, ára 1200 Ft/fő.

Jelentkezés: schopp.ildiko@mucsarnok.hu  


Hőseink, a térhajlító téralakítók | nyári alkotóműhely | 2024. június 24- 28.

Az idei évben a Műcsarnok nyári alkotóműhelyének programja a HelyiÉrték | III. Építészeti Nemzeti Szalon kiállításhoz kapcsolódik, Hőseink, a térhajlító téralakítók címmel.

Nyári műhelyünkbe azoknak a 8 és 12 év közötti fiataloknak a jelentkezését várjuk, akik nyitottak az együtt gondolkodás, az önálló és a közösségi alkotás, a képzőművészet, az építészet irányában. Az egyhetes időtartam alatt világokat teremtünk földön, vízen, levegőben. Történeteket mesélünk, új szokásokat és rítusokat alakítunk ki, láthatóvá tesszük a gondolatainkat, tervezünk és makettezünk, gipszet öntünk, festünk és rajzolunk, színekkel, fénnyel, árnyékkal játszunk.

A foglalkozásokat Rác Csenge, a Magyar Képzőművészeti Egyetem doktori iskolájának hallgatója és Schopp Ildikó művészetpedagógus vezeti.

Az alkotóműhely 2024. június 24-én hétfőn kezdődik, és június 28-án péntek délután egy bemutatóval ér véget. A foglakozások minden nap 9-től 16 óráig tartanak, a gyermekek tízórait, ebédet és uzsonnát kapnak. Napi programjaink a Műcsarnok tereiben, gyerekstúdiójában, illetve a Ligetben valósulnak meg.

A műhely teljes költsége: 47 000 Ft / fő

testvérkedvezménnyel: 42 000 Ft

További információ, jelentkezés: schopp.ildiko@mucsarnok.hu


MŰVÉSZETPEDAGÓGIAI FOGLALKOZÁSOK A MŰCSARNOKBAN

Alkoss Te is – osztály- illetve csoportfoglalkozások
Négy korcsoportnak: óvodások, alsó- ill. felső tagozatos, valamint középiskolások részére
Élményalapú foglalkozásainkon párbeszédet kezdeményezünk a kiállított munkákkal, ismerkedést a művészettel, amelyhez mindenki számára befogadható és érthető kontextust teremtünk. A különböző korosztályok igényeit figyelembe véve, a kiállítótérben sokoldalú, izgalmas lehetőségeket kínálunk a fiataloknak ahhoz, hogy ismereteket szerezhessenek a világról, a társadalomról, magukról és másokról. Foglalkozásaink a vizuális fejlődésen túl az egyéni és a szociális fejlődés lehetőségét is segítik. Mindehhez eszközként használjuk az aktuális kiállítás munkáit, a vizuális nevelés módszereit, a drámapedagógiát, a játékot és nem utolsósorban a meséket.
Osztályoknak 1200Ft/fő, 2 kísérőnek ingyenes
Fogadjuk a mozgásukban korlátozott, hátrányokkal, illetve megértési nehézségekkel élők szervezett csoportjait is, részükre az érintett csoportokra vonatkozó kedvezmény igénybe vehető. 

Korhatár nélkül - családi napok
Hétvégeken az aktuális kiállításhoz kapcsolódó programjainkon várunk szeretettel mindenkit korhatár nélkül művészeti foglalkozásainkon.
Az aktuális kiállításra megvásárolt aznapi jegyek érvényes a programra, 7 éves kor alattiaknak a program ingyenes.
Csak Lazán!
Felnőtteknek szóló művészetpedagógiai foglalkozás egy-egy kiállításhoz kapcsolódva.
Engedjük át magunkon a felszabadító alkotói energiák áramlását, próbáljuk ki a kiállításhoz kapcsolódó foglalkozás lehetőségeit: fedezzük fel együtt a kiállított munkákat, és alkossunk közösen.
Az aktuális kiállításra megvásárolt aznapi jegy érvényes a programra.

Felnőttek: Csak lazán!
Felnőtteknek is szólnak izgalmas művészetpedagógiai programjaink, amelyek ötvözik az aktivitást, az önismeretet és az egymás közti megosztást, párbeszédet a művekkel és egymással. A „Csak lazán” foglalkozások kifejezetten azoknak szólnak, akik érdeklődnek a kortárs művészet iránt, de bizonyos feszültséget vagy bizonytalanságot éreznek irányában. A laza asszociációkra, a felfedezés örömére épülő programok különleges művészeti workshopokat és reflexiókat kínálnak úgy, hogy az alkotói folyamatot egy inspiráló környezetben élhessék át a foglalkozáson résztvevők. Ezenkívül remek lehetőséget nyújtanak az érdeklődő, művészetszerető és nyitott emberek számára, hogy kapcsolódjanak egymáshoz. Fedezd fel Reigl Judit műveinek mélyebb jelentését, és kapcsolódj rá a művészettörténet és a kortárs művészet csodájára!

Művészetpedagógiai útikalauz
Évente kétszer pedagógusoknak, pedagógus hallgatóknak és bárkinek, aki érdeklődik a művészetközvetítés iránt.
A művészetpedagógia utat kínál a pedagógusoknak: lehetőséget nyújt arra, hogy a megszokottól eltérő környezetben lássák tanítványaikat. A diákok olyan reakcióit, ismereteit, informális tudását fedezhetik fel, melyek megtapasztalására iskolai keretek között nem lenne lehetőségük. A fiatalok is profitálnak az új helyzetből: lehetőséget kapnak az elvont gondolkodás és az új információk beépítésének gyakorlására, szubjektív látásmódjuk kialakítására, a kooperációs és érvelő készség gyakorlására, a képi látás fejlesztésére, a kreatív gondolkodásra, és alkalomadtán mindezt vizuális alkotásban is megjeleníthetik.
Szeretnénk a gyakorló és a leendő pedagógusokkal megismertetni a budapesti Műcsarnok művészetpedagógiai munkáját, hogy saját tapasztalataikon keresztül fedezzék fel a módszerben rejlő lehetőségeket. A művészetpedagógia nem kizárólag, és nem elsősorban a művészeti oktatás része, a módszer minden képzési terület kompetenciáinak fejlesztésében hasznos. Az itt megszerzett élmények és tudás saját pedagógiai munkájuk szolgálatába állítható, szerves részévé válhat az iskolai interdiszciplináris ismeretek elmélyítésének.
1200Ft/alkalom
 
Tanári tárlatvezetések
Célja, hogy a megnyíló kiállításainkról és a kiállításhoz kapcsolódó művészetpedagógiai foglalkozásokról tájékoztatást kapjanak a pedagógusok.
A program ingyenes, de regisztrációköteles.
 
Kavics Tehetséggondozó műhely 
Képzőművészeti foglalkozásainkon, melyekre 6-12 éves, alkotni szerető kisiskolásokat várunk, összefüggő történetet dolgozunk fel.
Saját és közös művek, szerepjáték, mesék és sok-sok beszélgetés, ezernyi impulzus és felszabadított kreativitás ‒ igazi gyerekközpontú foglalkozásokkal várunk mindenkit a Műcsarnok aktuális kiállításihoz kapcsolódva.
Októbertől május végéig minden csütörtökön, kreativitást felszabadító műhelymunka 16:30-18 óráig, 4000 Ft/hó

Iksz +
Felhívás középiskolásoknak a közös gondolkodásra, alkotásra A kortárs képzőművészet szerepe az önismeretben címmel
A foglalkozásokon a középiskolásokkal szeretnénk megismertetni a Műcsarnok kiállításait. A találkozások alkalmával a fiatalok a kiállított művekkel megismerkedve szerezhetnek új ismereteket a kortárs művészetről és azon keresztül önmagukról. Mindezt közösen, műalkotások között, az alkotói tevékenységen át tapasztalhatják meg a kiállítótérben. Célunk, hogy a résztvevők az itt megszerzett tapasztalatokat, élményeket átadhassák olyan kortárs csoportoknak, illetve halmozottan hátrányos fiatal felnőttek csoportjainak, ahol a segítségük, értő odafordulásuk a leghatékonyabban érvényesülne a művészetközvetítés területén.
A programokat kéthetente, csütörtökön délután 16h-18h között rendezzük, összesen 6 alkalommal.

Tematikus séta -  osztályoknak/csoportoknak
Hősök a Hősök terén, múzeumpedagógiai séta a Műcsarnok körül
Értelmezzük és közelről is megvizsgáljuk a tér elrendezését és berendezéseit, az épületeket, a szobrokat és igyekszünk ráhangolódni a korszakra, amikor Ybl Miklós Gloriett kútháza, az Európa legmélyebb fúrásaként nyilvántartott, gyógyvizet adó kút helyére felépült a Schickedanz millenniumi emlékmű a Műcsarnokkal és a Szépművészeti Múzeummal. Különleges sétánkat a Műcsarnok körüljárásával a ligetben folytatjuk, szemügyre véve az új tér- és épített elemeket: az 56-os emlékművet és a Világórát, majd visszatérünk a Műcsarnokba, ahol, az aktuális kiállítást is megtekinthetik a sétán résztvevők.
1200Ft/alkalom
 


Camera obscura készítő workshop https://youtu.be/LsaLhO5PV84

Sebastião Salgado: Genesis – színezőkorong https://youtu.be/cGbuQT7UXmo

Ez kit érdekel? https://youtu.be/uqwLAl399gs

Poliforma - Színezz! Hajtogass! Nyerj! https://youtu.be/L86aQhiiXE4

Korhatár nélkül! családi hétvégék sorozata a Műcsarnokban https://youtu.be/wv0QOGf1824

Művészeti foglalkozás a Műcsarnokban https://youtu.be/I78bP-E8NvY


https://mucsarnok.blog.hu/2019/11/18/gyokerek_es_szarnyak_438#more15311422 


További információ: schopp.ildiko@mucsarnok.hu