en

Művészeti foglalkozások

Iskolai művészetpedagógiai foglalkozás Szőnyei György Négyzetek című kiállításához 

A Négyzetek varázslata – Betűk és színek Szőnyei György kiállításához kapcsolódva

A Négyzetek című kiállításhoz kapcsolódó foglalkozáson szabályos négyzetek sorával kitöltött képekkel kerülünk kapcsolatba. Ebben az univerzumban felfedezhetjük az egymás mellé kerülő, vagy épp egymást kikerülő színek hangsúlyát, a színek közvetítette formavilágot, és nyomon követhetjük, hogy a síkidomok hogyan alakulnak át vonalakkal metszett betűkké. A betűteremtés folyamatával is kísérletezhetünk, ezzel a módszerrel készítjük el a foglalkozás vizuális lenyomatait.

A foglalkozás 90 perc, 1200 Ft/fő, két kísérőnek ingyenes

A foglalkozást Schopp Ildikó vezeti


Művészetpedagógiai iskolai foglalkozások a Reigl Judit 100 kiállításhoz

Legyél te is vonalfelszabadító!

A képekkel való ismerkedésünk a foglalkozáson a nyomhagyással kezdődik, hiszen ha nyomozni szeretnénk, ismernünk kell magát a nyomot. Nos, ha már kellően felkészültünk és túljutottunk a megfigyelés próbatételein, akkor, és csak akkor állunk készen a felfedezésre. Beléphetünk egy felszabadult világba, ahol a színek kavarognak, a formák nehezen megfoghatók, és többnyire lebegnek vagy egymásra rétegződnek. Rengeteg hely áll rendelkezésünkre, amit a fantáziánkkal és sok színes pasztellkrétával tölthetünk ki, saját megfigyeléseinket rögzítve a rajzlapokon. Tehát élvezzük a kalandot és a művészet varázslatát együtt. Hajrá, vonalfelszabadítók!

A foglalkozás 90 perc, 1200 Ft/fő, két kísérőnek ingyenes

A foglalkozást Schopp Ildikó vezeti

 

Kapcsolódás! Szabadságkeresés Reigl Judit munkái nyomán

A foglalkozáson a képek kapcsán kutatjuk az alkotói szabadság megfoghatóságát vagy megfoghatatlanságát. Emellett beszélünk majd a szenvedélyről, az elköteleződésről és a kitartásról is. Bejárjuk a Reigl műveit bemutató tereket, és az ott szerzett benyomásainkat kollázstechnika segítségével rögzítjük.

A foglalkozás 90 perc, 1200 Ft/fő, két kísérőnek ingyenes

A foglalkozást Schopp Ildikó vezeti

 


ÉVES BELÉPŐ ISKOLÁK RÉSZÉRE
Az iskola nevére szóló kártya a megvásárlástól számított 12 hónapig biztosít korlátlan belépési lehetőséget a MŰCSARNOK, a MŰCSARNOK#Box és a MŰCSARNOK Kamaraterem kiállításaira.
Kedvezményes áron, diákonként 5900 forintért.
A kártyával a múzeumpedagógiai programokon való részvétel ingyenes!
További információ: schopp.ildiko@mucsarnok.hu

MŰVÉSZETPEDAGÓGIAI FOGLAKOZÁSOK A MŰCSARNOKBAN
 
Alkoss Te is – osztály- illetve csoportfoglalkozások
Négy korcsoportnak: óvodások, alsó- ill. felső tagozatos, valamint középiskolások részére
Élményalapú foglalkozásainkon párbeszédet kezdeményezünk a kiállított munkákkal, ismerkedést a művészettel, amelyhez mindenki számára befogadható és érthető kontextust teremtünk. A különböző korosztályok igényeit figyelembe véve, a kiállítótérben sokoldalú, izgalmas lehetőségeket kínálunk a fiataloknak ahhoz, hogy ismereteket szerezhessenek a világról, a társadalomról, magukról és másokról. Foglalkozásaink a vizuális fejlődésen túl az egyéni és a szociális fejlődés lehetőségét is segítik. Mindehhez eszközként használjuk az aktuális kiállítás munkáit, a vizuális nevelés módszereit, a drámapedagógiát, a játékot és nem utolsósorban a meséket.
Osztályoknak 1200Ft/fő, 2 kísérőnek ingyenes
Fogadjuk a mozgásukban korlátozott, hátrányokkal, illetve megértési nehézségekkel élők szervezett csoportjait is, részükre az érintett csoportokra vonatkozó kedvezmény igénybe vehető. 
Korhatár nélkül - családi napok
Hétvégeken az aktuális kiállításhoz kapcsolódó programjainkon várunk szeretettel mindenkit korhatár nélkül művészeti foglalkozásainkon.
Az aktuális kiállításra megvásárolt aznapi jegyek érvényes a programra, 7 éves kor alattiaknak a program ingyenes.
Csak Lazán!
Felnőtteknek szóló művészetpedagógiai foglalkozás egy-egy kiállításhoz kapcsolódva.
Engedjük át magunkon a felszabadító alkotói energiák áramlását, próbáljuk ki a kiállításhoz kapcsolódó foglalkozás lehetőségeit: fedezzük fel együtt a kiállított munkákat, és alkossunk közösen.
Az aktuális kiállításra megvásárolt aznapi jegy érvényes a programra.
 
Művészetpedagógiai útikalauz
Évente kétszer pedagógusoknak, pedagógus hallgatóknak és bárkinek, aki érdeklődik a művészetközvetítés iránt.
A művészetpedagógia utat kínál a pedagógusoknak: lehetőséget nyújt arra, hogy a megszokottól eltérő környezetben lássák tanítványaikat. A diákok olyan reakcióit, ismereteit, informális tudását fedezhetik fel, melyek megtapasztalására iskolai keretek között nem lenne lehetőségük. A fiatalok is profitálnak az új helyzetből: lehetőséget kapnak az elvont gondolkodás és az új információk beépítésének gyakorlására, szubjektív látásmódjuk kialakítására, a kooperációs és érvelő készség gyakorlására, a képi látás fejlesztésére, a kreatív gondolkodásra, és alkalomadtán mindezt vizuális alkotásban is megjeleníthetik.
Szeretnénk a gyakorló és a leendő pedagógusokkal megismertetni a budapesti Műcsarnok művészetpedagógiai munkáját, hogy saját tapasztalataikon keresztül fedezzék fel a módszerben rejlő lehetőségeket. A művészetpedagógia nem kizárólag, és nem elsősorban a művészeti oktatás része, a módszer minden képzési terület kompetenciáinak fejlesztésében hasznos. Az itt megszerzett élmények és tudás saját pedagógiai munkájuk szolgálatába állítható, szerves részévé válhat az iskolai interdiszciplináris ismeretek elmélyítésének.
1200Ft/alkalom
 
Tanári tárlatvezetések
Célja, hogy a megnyíló kiállításainkról és a kiállításhoz kapcsolódó művészetpedagógiai foglalkozásokról tájékoztatást kapjanak a pedagógusok.
A program ingyenes, de regisztrációköteles.
 
Kavics Tehetséggondozó műhely - átmenetileg nem elérhető program
Képzőművészeti foglalkozásainkon, melyekre 6-12 éves, alkotni szerető kisiskolásokat várunk, összefüggő történetet dolgozunk fel.
Saját és közös művek, szerepjáték, mesék és sok-sok beszélgetés, ezernyi impulzus és felszabadított kreativitás ‒ igazi gyerekközpontú foglalkozásokkal várunk mindenkit a Műcsarnok aktuális kiállításihoz kapcsolódva.
Októbertől május végéig minden szerdán, kreativitást felszabadító műhelymunka 16:30-18 óráig
Iksz +
Felhívás középiskolásoknak a közös gondolkodásra, alkotásra A kortárs képzőművészet szerepe az önismeretben címmel
A foglalkozásokon a középiskolásokkal szeretnénk megismertetni a Műcsarnok kiállításait. A találkozások alkalmával a fiatalok a kiállított művekkel megismerkedve szerezhetnek új ismereteket a kortárs művészetről és azon keresztül önmagukról. Mindezt közösen, műalkotások között, az alkotói tevékenységen át tapasztalhatják meg a kiállítótérben. Célunk, hogy a résztvevők az itt megszerzett tapasztalatokat, élményeket átadhassák olyan kortárs csoportoknak, illetve halmozottan hátrányos fiatal felnőttek csoportjainak, ahol a segítségük, értő odafordulásuk a leghatékonyabban érvényesülne a művészetközvetítés területén.
A programokat kéthetente, csütörtökön délután 16h-18h között rendezzük, összesen 6 alkalommal.
Tematikus séta -  osztályoknak/csoportoknak
Hősök a Hősök terén, múzeumpedagógiai séta a Műcsarnok körül
Értelmezzük és közelről is megvizsgáljuk a tér elrendezését és berendezéseit, az épületeket, a szobrokat és igyekszünk ráhangolódni a korszakra, amikor Ybl Miklós Gloriett kútháza, az Európa legmélyebb fúrásaként nyilvántartott, gyógyvizet adó kút helyére felépült a Schickedanz millenniumi emlékmű a Műcsarnokkal és a Szépművészeti Múzeummal. Különleges sétánkat a Műcsarnok körüljárásával a ligetben folytatjuk, szemügyre véve az új tér- és épített elemeket: az 56-os emlékművet és a Világórát, majd visszatérünk a Műcsarnokba, ahol, az aktuális kiállítást is megtekinthetik a sétán résztvevők.
1200Ft/alkalom
 

Camera obscura készítő workshop https://youtu.be/LsaLhO5PV84
Sebastião Salgado: Genesis – színezőkorong https://youtu.be/cGbuQT7UXmo
Ez kit érdekel? https://youtu.be/uqwLAl399gs
Poliforma - Színezz! Hajtogass! Nyerj! https://youtu.be/L86aQhiiXE4
Korhatár nélkül! családi hétvégék sorozata a Műcsarnokban https://youtu.be/wv0QOGf1824
Művészeti foglalkozás a Műcsarnokban https://youtu.be/I78bP-E8NvY

https://mucsarnok.blog.hu/2019/11/18/gyokerek_es_szarnyak_438#more15311422 

További információ: schopp.ildiko@mucsarnok.hu