Seres Szilvia: Laza optimizmus

Seres Szilvia videóinstallációja a Mélycsarnokban

Kurátor: Készman József Seres Szilvia projektje visszatekintés és időutazás: a múlt jövővíziója a jelenben.

Kiindulópontja a magyarországi rendszerváltás reményteli időszaka – mintegy másfél évtized kijózanító perspektívájából nézve.
1990 a magyar rendszerváltás első teljes éve, taxissztrájkkal, Duna-gate botránnyal, az orosz katonák kivonásával és az első szabad választással. Budapest átmeneti éveinek művészeti élete pezsgő és különleges, köszönhetően a hirtelen jött szabadságnak, kontrollnélküliségnek, ami nagyfokú kreativitással párosult. Minden alakulóban volt, és ez az átmenetiség mozgalmassá tette a város kulturális életét is.

Hová-mivé lettek a város kultikus helyszínei és ikonikus figurái?

Seres Szilvia 2006-ban számos videóinterjút készített az átmenet éveinek meghatározó személyiségeivel arról, hogy miként élték meg az átalakulást, mivé lettek álmaik, reményeik, elvárásaik, hová tűnt az egykori underground kultúrája. A videók szereplői ennek révén szembesülnek egykori és mai szerepükkel, egzisztenciájukkal is. Az installáció nemcsak egy korszak hangulatát idézi fel, hanem múlt és jelen egymás mellé helyezésével a „túlélők” olyan történeteit is felszínre hozza, melyek egy érdekes, eltűnt világ újabb és újabb párhuzamos rajzát mutatják – a jelen tükrében.

Seres Szilvia (1974) főként újabb művészeti médiumokkal dolgozó művész, esztéta, a C3 Kulturális és Kommunikációs Központ munkatársa alapításától 2004-ig, művészeti felsőoktatási intézmények tanára és jelenleg a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola Kommunikációs és Művészeti Karának Média design szakvezetője, számos intermédiamű alkotója.

A videóinstalláció elkészítésében segédkeztek:
Zene: Bereznyei Róbert
Utómunka: Szőnyi András

Köszönet:
Az installáció elkészítéséhez az alkotó részleteket használt fel Rodolf Hervé archív felvételeiből. A mozgóképes hagya­tékból rendelkezésre bocsátott részletekért köszönet az Association des Amis de Lucien Hervé et de Rodolf Hervé-nek.
www.rodolfherve.com

Külön köszönet Judith Hervének, Molnár Mártának valamint Szegedy-Maszák Zoltánnak.

Támogatók: NEFMI, C3 Kulturális és Kommunikációs Központ Alapítvány

2012. január 12. - február 12.

Mélycsarnok

Jegyek
2011. december 11. - 2012. január 8.
Előző kiállítás

Milorad Krstic: Das Anatomische Theater

2012. január 19. - március 18.
Következő kiállítás

Opus MagnumKorlátozás. Territórium. Meghatározás.