Opus MagnumKorlátozás. Territórium. Meghatározás.

Natalia LL, a wroclawi lengyel konceptuális művészet nagyasszonyának életmű kiállítása az Ernst Múzeumban

Kurátor: Natalia LL Natalia LL-nek, aki kétségkívül az egyik legérdekesebb és legkülönlegesebb lengyel művész, ez az első olyan átfogó kiállítása, ahol a korai és az utóbbi évek alkotásait is bemutatják. Közel félszáz mű, köztük nagyméretű munkák, installációk, filmek foglalják össze eddigi életművét.

Natalia LL szerint a művészet, amit csak szerelemből lehet csinálni, a legfontosabb érték az életünkben. Kiállítása a létezés magán-, közösségi és földrajzi határainak problémáit érinti, aminek része az intimitás tere is. Natalia LL számára a művészet az egyetlen olyan tevékenység, ami szembeszállhat a (le)pusztulással és a hétköznapok depressziójával, a már-már elviselhetetlennek tűnő félelmekkel. A művészet a remény arra, hogy az életnek van értelme. Hogy a létezésnek van értelme.

Az a különös energia, erő, vis vitalis érdekel, ami a művészi tevékenység alapja. Az én esetemben ez az intim tér felismerése, meghatározása és korlátozása, mint az egyedüli olyan tevékenység, ami a széteséssel, az entrópiával és a megsemmisüléssel helyezkedik szemben. Ez a privát, visszafogott intimitás varázsos kertté alakul, melyben elgondolkodtatóan szép és számomra ismeretlen virágokat ismerek meg. Boldog lennék, ha heurézisem egy része megörvendeztetne és gazdagíthatna más embereket, akik művészetem befogadói.

A fotóval, festészettel, rajzzal, performansz- és videóművészettel foglakozó Natalia LL (Natalia Lach-Lachowicz) 1963-ban végzett a Wroclawi Állami Képzőművészeti Főiskolán. 1970-ben társalapítója a wroclawi Permafo Galériának. 1975 óta számos, a nemzetközi feminista mozgalom által szervezett konferencián, szimpóziumon és kiállításon vett részt. 2004 óta a Poznani Képzőművészeti Akadémia vendégelőadója.

Koordinátor a Wroclawi Kulturális és Művészeti Központ részéről:
Agnieszka Chodysz
Koordinátor a Lengyel Intézet részéről: Jerger Tímea

Szervezők:
Wroclawi Kulturális és Művészeti Központ (Osrodek Kultury i Sztuki we Wroclawiu)
igazgató: Piotr Borkowski

A Wroclawi Kulturális és Művészeti Központ Alsósziléziai Művészeti Fesztiválja (Dolnoslaski Festiwal Artystyczny Osrodka Kultury i Sztuki we Wroclawiu)
igazgató: Bronislaw Kowalewski

Műcsarnok, Budapest
ügyvezető igazgató: Gulyás Gábor

Együttműködő partner:
Lengyel Intézet, Budapest
igazgató: Arkadiusz Bernas

A kiállítás védnökei:
Bogdan Zdrojewski - a Lengyel Köztársaság kulturális és nemzeti örökség minisztere
Rafal Jurkowlaniec - az alsó-sziléziai régió marsallja

Médiatámogatók:
TVP Wroclaw, "Format" művészeti folyóirat, "Odra" havilap
2012. január 19. - március 18.
Jegyek
2012. január 12. - február 12.
Előző kiállítás

Seres Szilvia: Laza optimizmus

2012. január 26. - március 25.
Következő kiállítás

Bernar Venet New York, Versailles, Budapest