A magyar absztrakció tiltott gyümölcsei - Orosz Márton előadása | Műcsarnok Könyvtár

Műcsarnok Könyvt'Art program

1970-ben a Műcsarnokban rendezték meg a XX. századi magyar művészek külföldön című kiállítást. A tárlaton az itthonról elszármazott, emigrációban dolgozó művészek mutatkoztak be. A politikai elszigeteltségét a Nyugat felé való látszólagos nyitással oldani kívánó Kádár-korszak „kirakat kultúrpolitikájának” jegyében a rezsim által hivatalosan preferált szocreál művészettel szembehelyezkedő, 1956 előtt külföldre emigrált művészek részvételével megvalósult esemény további, a Műcsarnokban rendezett nagyszabású kiállítás számára jelentett követendő mintát. Az előadás a Műcsarnok archívumában őrzött források, kortársakkal készített interjúk és állambiztonsági aktákból előkerült iratok felhasználásával arra keresi a választ, mennyiben tekintette az Aczél György vezette kultuszminisztérium politikai fegyvernek az absztrakt művészetet. Miért alkalmaztak kettős mércét a kultúrpolitika hazai irányítói az itthon maradt és az emigrációban élő magyar művészekkel szemben? És egyáltalán mennyiben lehetett az 1960-as, 1970-es évek fordulóján született nonfiguratív alkotásokat a szabadság metaforájaként értelmezni a vasfüggöny mögött?

Előadó: Orosz Márton

Helyszín: Könyvtár

További információ kérhető: mucsarnokregisztracio@gmail.com

A helyszínen regisztrációjukat érvényesítő látogatók karszalagot kapnak, mellyel vasárnapig bármikor megnézhetik kiállításainkat.

A programon korlátozott számú látogatót tudunk fogadni, a regisztráció kezdete: 2021-09-15 20:00:00 

https://app.kutatokejszakaja.hu/esemenyek/mucsarnok/a-magyar-absztrakcio-tiltott-gyumolcsei-orosz-marton-eloadasa-a-mucsarnok-konyvtaranak-esemenye 

 

 

2021. szeptember 25. 16:00

Műcsarnok Könyvtár és Archívum

Jegyek
2021. szeptember 25. 14:00 - 15:30
Előző program

A fény képei। II. Fotóművészeti Nemzeti Szalon záró kurátori tárlatvezetése Haris Lászlóval és Bán Andrással

2021. szeptember 25. 18:00 - 21:00
Következő program

Kutatók éjszakája | Nocturne | Hét év – 150 kiállítás