Németh Ilona: Dilemma*

Kurátor: Készman József dilemma (gr = "kétértelmű állítás") kellemetlen helyzet; két lehetőséget feltüntető, de mindkettőből azonos következményt levonó gondolatsor. Nehéz (és kényszerű) választás két dolog között. A tragikus hősök gyakran állnak ilyen dilemma előtt: becsület vagy szerelem, becstelen élet vagy tisztességes halál, szerelem vagy baráti hűség, stb. A logika műszava, választékos stílusban is helyénvaló.
/Bakos Ferenc: Idegen szavak szótára, Akadémiai Kiadó, Budapest, 1984

Lehet-e jól dönteni egy lelkiismereti kérdésben, ahol a dilemma gyökere maga is összetett, soktényezős probléma?
A dunaszerdahelyi képzőművész, Németh Ilona eredetileg az Ernst Múzeum egész terét egy nagyszabású installációvá alakította volna át. Ám az előkészületek előrehaladtával egyre kevésbé tudott azonosulni ezzel a tervvel, ezért saját koncepcióját gyökeresen megváltoztatva, egy olyan mű elkészítése mellett döntött, ami sokkal inkább reflektál a megvalósulás körülményeire, az alkotó személyes döntésének motivációira, a kulturális környezetre, mint az eredeti koncepció tartalmára.

Sors vs. realitás?
Kiállítani, nem kiállítani, vagy valami nagyon mást csinálni?
A kiállítás hiányának kiállítása?

Az alkotói dilemma eredménye egy több szempontból is rendhagyó projekt!

Németh Ilona Dilemma* című munkája egy szinkronizált, kétcsatornás videóinstalláció, mely lehetővé teszi a néző számára, hogy betekintést nyerjen az összetett döntési folyamat egyes szakaszaiba és bepillantson a személyes szféra és a nyilvános tér kulisszái mögé.
A vetítés során Koronczi Endre 2011. augusztus 14-én készült Közérzet című beszélgetését Németh Ilonával és Németh Ilona *Lábjegyzet című videóját ( beszélgetőtárs: Koronczi Endre) tekinthetik meg a látogatók.

A kiállításához kapcsolódó múzeumkommunikációs program résztvevői egy-egy belső, személyes dilemmát mondhatnak el, illetve rajzolhatnak le. A probléma megoldását a csoport tagjai érvekkel vagy ellenérvekkel segíthetik, vagy éppen ellenkezőleg, nehezíthetik. A foglalkozás során arról beszélgetünk és gondolkozunk közösen, hogy vajon minden helyzetben a mi kezünkben van-e a döntés, hogy milyen mértékben alakítja belső vívódásunkat a környezetünk, és hogy miként befolyásolnak minket a körülöttünk lévő emberek valamint az adott szituáció.

A múzeumpedagógiai foglalkozásra 10-18 éves tanulók jelentkezését várjuk az aszabics@mucsarnok.hu e-mail címre.
Részvételi díj: 350 Ft

A kiállítás előkészületeinek alakulásáról további információk ITT!

Az m.ikOn videóinterjúja Németh Ilonával megtekinthető ITT!
2011. november 29. - 2012. január 8.
Jegyek
2011. október 13.
Előző kiállítás

Épített környezeti nevelés az iskolákban- szakmai nap és kerekasztal-beszélgetés a Műcsarnokban

2011. december 11. - 2012. január 8.
Következő kiállítás

Milorad Krstic: Das Anatomische Theater