Kutatók éjszakája | Nocturne | Színtér, álomtér | Simon Endre kiállítása

A Kutatók Éjszakája programsorozat keretében szeptember 25., szombat 18-21 óráig meghosszabbított nyitvatartással várjuk. Aznap este kiállításaink ingyenesen tekinthetők meg:

Simon Endre festőművész Erdélyben, a Maros megyei Székesen született 1936-ban, iskoláit Marosvásárhelyen és Kolozsváron végezte, festőművészként, muzeológusként, a marosvásárhelyi Új Élet folyóirat képzőművészeti rovatának szerkesztőjeként évitizedeken át meghatározó személyisége volt az erdélyi magyar képzőművészeti életnek. 2003-ban áttelepedett Magyarországra, azóta itt él és dolgozik a fiával, Simon Zsolt grafikusművésszel közös műtermükben.

Alkotásai elsősorban tájképek, portrék és csendéletek, illetve a hatvanas évek második felétől absztrakt kompozíciók. Figuratív és nonfiguratív festményeit egyaránt szuggesztív koloritás jellemzi. Grafikusként plakátokat, reklámgrafikákat és illusztrációkat is készített. Egyéni kiállításai voltak egyebek mellett Marosvásárhelyen, Csíkszeredában, Debrecenben, Karcagon, Sárváron, Budapesten, de képei eljutottak Európa nagyvárosain túl az Egyesült Államokba, Kanadába, Kínába, Ausztráliába és Új-Zélandra is. Művei megtalálhatók romániai, magyarországi és egyéb külföldi köz- és magángyűjteményekben. Kiállításunk keresztmetszetet kíván nyújtani a gazdag életműből.

A Műcsarnok további Kutatók Éjszakája programjait itt érheti el: https://app.kutatokejszakaja.hu/intezmenyek#mucsarnok

 

2021. szeptember 25. 18:00 - 21:00
Jegyek
2021. szeptember 25. 16:00 - 17:30
Előző program

A magyar absztrakció tiltott gyümölcsei - Orosz Márton előadása | Műcsarnok Könyvtár

2021. szeptember 26. 14:00 - 15:00
Következő program

A fény képei | II. Fotóművészeti Nemzeti Szalon 2021 I Finisszázs I HÁY JÁNOS exkluzív tárlatvezetése