BEAT ÜNNEP | Kőbányai János fotói c. kiállítás virtuális megnyitója

 

Tisztelettel meghívjuk a Beat ünnep. Kőbányai János fotográfiái c. kiállítás virtuális megnyitójára 2020. november 5-én, csütörtök 19 órára.  

Köszöntőt mond: SZEGŐ György DLA, a Műcsarnok művészeti igazgatója   

A kiállítást megnyitja: Jávorszky Béla Szilárd zenei szakíró  

Az eseményt itt tesszük közzé a megjelölt időpontban:  https://youtu.be/6NHdjM_irO8

 

Kőbányai János (1951) nemcsak roppant termékeny alkotó, de életműve felettébb szerteágazó is. Mintegy ötven önálló és szerkesztett kötetet, valamint sok száz egyéb írásművet (esszét, novellát, interjút, szociográfiát, publicisztikát, forgatókönyvet) jegyez, fotóiból kiállítások nyíltak, filmeket rendezett. 1988 óta a Múlt és Jövő zsidó kulturális folyóirat főszerkesztője és motorja, s emellett könyvkiadással is foglalkozik. Az ELTE-n jogot végzett (1975), később a jeruzsálemi Héber Egyetemen zsidó történelemből doktorált (2010). A jogi diploma megszerzését követően gyámügyi ifjúsági előadóként, majd üzemi jogászként dolgozott. Egyetemista éveitől kezdve publikál, a hetvenes években főként szociográfiákat jelentetett meg fiatal munkásokról, a szocialista nagyvállalatok embertelen struktúrájáról és a társadalom peremén élő csellengőkről. Legnagyobb feltűnést keltő esszéi az ifjúsági ellenkultúra mibenlétéről, a magyarországi beat, csöves és punk jelenség értelmezéséről szóltak. Riporterként fényképezőgéppel járta a koncertek helyszíneit, és több mint tízezer fotót készített a zenekarokról és közönségükről.

A most bemutatott mintegy 200 fotó Kőbányai szociológiai írásaiban gyakran felbukkanó „beat-ünnep” és „beat-ünnep vége” fogalompárra fókuszál. Megjeleníti a beatnemzedék továbbélését, így a Kőbányai által »magyar Woodstocknak« tartott, május 1-i tabáni koncertek ünnepi jellegét kidomborító, a zene felszabadító hatását olykor eksztázisban megélő sztárokat és rajongóikat, illetve a beat-ünnep végét jelző Beatrice-korszak, a csöves jelenség, valamint a korai punk és alternatív klubkoncertek kiábrándultabb világát. Bár mindkét jelenségnek megvolt a nyugati előzménye, nálunk mégis sajátosan magyar jellegzetességeket öltött, nemcsak külsőségeiben, de abban is, hogy az idősebb generációval szembeni lázadásba a szocialista rendszer ifjúságpolitikájával szembeni elégedetlenség keveredett. Jóllehet az államhatalom részéről nálunk mindig voltak a popzenének támogatott formái, a beat és később a rock- és punkkultúra jó része a tűrt és tiltott kategóriák határmezsgyéjén mozgott. Így volt már az Illés együttes szilenciumra ítélésének idején, és ez a szemlélet lehetetlenítette el a Beatricét, illetve vezetett számos punk- és alternatív koncert (sőt zenekar) betiltásához, egyes előadók bebörtönzéséhez a nyolcvanas években. Kőbányai felvételei ekként a zenetörténeti dokumentáción túl a késő Kádár-korról is látleletet nyújtanak.

Kurátor: Rockenbauer Zoltán

A kiállítás 2020. november 6. – 2021. január 3. között látogatható.   

2020. november 5. 19:00
Jegyek
2020. november 4. 18:00 - 20:30
Előző program

Műcsarnok Filmkör | AZ ÚT – II. | Martin Scorsese: Lidérces órák

2020. november 8. 16:00 - 17:00
Következő program

Szegő György és Kondor-Szilágyi Mária nyitó tárlatvezetése | Egy időben - Stúdiólátogatások