Beat ünnep finisszázs | Barabás Márton szubjektív online tárlatvezetése

Szubjektív online tárlatvezetés Barabás Márton Munkácsy Mihály-díjas festő, szobrásszal a Beat ünnep | Kőbányai János fotói c. kiállításon.
A most bemutatott mintegy 200 fotó Kőbányai szociológiai írásaiban gyakran felbukkanó „beat-ünnep” és „beat-ünnep vége” fogalompárra fókuszál. Megjeleníti a beatnemzedék továbbélését, így a Kőbányai által »magyar Woodstocknak« tartott, május 1-i tabáni koncertek ünnepi jellegét kidomborító, a zene felszabadító hatását olykor eksztázisban megélő sztárokat és rajongóikat, illetve a beat-ünnep végét jelző Beatrice-korszak, a csöves jelenség, valamint a korai punk és alternatív klubkoncertek kiábrándultabb világát. Bár mindkét jelenségnek megvolt a nyugati előzménye, nálunk mégis sajátosan magyar jellegzetességeket öltött, nemcsak külsőségeiben, de abban is, hogy az idősebb generációval szembeni lázadásba a szocialista rendszer ifjúságpolitikájával szembeni elégedetlenség keveredett. Jóllehet az államhatalom részéről nálunk mindig voltak a popzenének támogatott formái, a beat és később a rock- és punkkultúra jó része a tűrt és tiltott kategóriák határmezsgyéjén mozgott. Így volt már az Illés együttes szilenciumra ítélésének idején, és ez a szemlélet lehetetlenítette el a Beatricét, illetve vezetett számos punk- és alternatív koncert (sőt zenekar) betiltásához, egyes előadók bebörtönzéséhez a nyolcvanas években. Kőbányai felvételei ekként a zenetörténeti dokumentáción túl a késő Kádár-korról is látleletet nyújtanak.
 
Ingyenes program
 
Az eseményt premierként YouTube, Facebook és Instagram oldalunkon tesszük közzé a megjelölt időpontban: https://www.facebook.com/Mucsarnok | https://www.youtube.com/user/mucsarnok | http://instagram.com/mucsarnok
 
További kapcsolódó programok
 
Virtuális megnyitó Jávorszky Béla Szilárd zenei szakíróval
 
 
Szubjektív virtuális tárlatvezetés Györe Balázzsal és Kőbányai Jánossal
https://www.facebook.com/151890219861/videos/705589883420110
 
Kőbányai János rövid online tárlatvezetései
 
 
 

 

 
 
Szubjektív tárlatvezetés Szkárosi Endrével
 
Szubjektív virtuális tárlatvezetés Szőnyei Tamással
 

 
 
Tekintse meg a kiállítás új, kibővített virtuális sétáját! Eddigi gyakorlatunkhoz képest EXTRA tartalmakat kínálunk, melyekkel nem csak a tárlat hangulatát kívánjuk bemutatni, hanem 100%-ban bejárhatóvá tesszük azt. Minden kiállított mű külön-külön előhívható, a bejárást hang- vagy videóanyaggal is kísérjük.
Az extra bejárást a normál belépőjegyek árának 50%-ért kínáljuk.
Az eredeti virtuális séta továbbra is elérhető: http://mucsarnok.hu/panoramafoto/beat/
2021. február 27. 19:00
Jegyek
2021. február 19. - október 18.
Előző program

PÉNTEKENKÉNT: Művészeti kávészünet | Művészetekről, közérthetően - Antalffy Péter történésszel, stand up stílusban

2021. március 2. - április 4.
Következő program

Virtuális megnyitó | Derkó 2021_Képzőművészeti ösztöndíjasok pályázati kiállítása