Virtuális megnyitó | A Sors a nagy játékos – Kazanlár Ámin Emil miniatúrafestészete

Virtuális megnyitó | A Sors a nagy játékos – Kazanlár Ámin Emil miniatúrafestészete 

Köszöntőt mond: SZEGŐ György DLA, a Műcsarnok művészeti igazgatója
A kiállítást megnyitja: SZATHMÁRI Botond filozófus
GARAMI Gréta művészettörténész kurátori tárlatvezetése zárja a megnyitót.

A megnyitó eseményt YouTube és Facebook oldalunkon tesszük közzé a megjelölt időpontban. 

Kazanlár Emil képi világa teljesen eltér a magyar és nyugat-európai festészeti hagyományoktól, a magyar képzőművészeti palettának egészen különleges, a legkülönbözőbb kultúrákat, vallásokat, az Ezeregyéjszaka meséit az ősi magyar mítoszokkal ötvöző színfoltja. Művészetében – ahogy a perzsa és iszlám művészetben általában – domináns erő a tradíció, és az abban való hit, hogy a világról alkotott gondolatok sokkal inkább vizuális szimbólumokkal és a képiség eszközeivel fejezhetők ki, mint szavak, nyelvi fogalmak segítségével.

A Kazanlár Tarot sorozat egészen új megvilágításba helyezi az általában jóskártyaként ismert és az ezotéria körébe sorolt tarot-képek világát – a kereszténységnek és az iszlám képi világának kombinációja, de egyiptomi, perzsa és hindu elemek, valamint a magyar legendák és történelem alakjai, Szent István, Csaba királyfi, Szent Margit, Emese, Toldi, sőt Mária Terézia és Ferenc József is szerepelnek benne.  Kazanlár már fiatalon is rokonságot látott az iráni miniatúrafestő mesternél, Hossein Behzadnál tanult perzsa formatanulmányok, a manicheista miniatúrafestészet, a szúfizmus és a tarot között. 1988 és 1994 között megalkotta fő festménysorozatát, a 80 darabos Kazanlár Tarot-t, melyet 1996-ban Svájcban könyv- és kártyaformátumban is kiadtak. A teljes sorozatot Bécsben, illetve Svájcban többször is bemutatták, Magyarországon azonban eddig még soha nem volt kiállítva.

Kazanlár Emil művészete és gondolkodása nem maradt hatások nélkül a hazai 20. századi művészettörténetben. Kazanlár 1963-tól Állami Bábszínházban dolgozott, ahol megismerkedett Ország Lilivel, akinek 11 éven keresztül tanítványa és alkotótársa volt.  Nem csak számos produkció bábjait, díszleteit készítették közösen, hanem festészeti munkásságukban is hatottak egymásra. A Kazanlár által képviselt perzsa miniatúrafestészet szakrális jellege, az arab és perzsa kalligráfia, a tarot téma, és annak kabbalisztikus vonatkozásai, Ország Lili számára is különleges jelentéssel bírtak.

A Műcsarnok kiállítása Kazanlár Emil szimbólumokban gazdag, meditációs objektumként felfogott nagy tarot-sorozatát és a hagyományos perzsa miniatúrafestészet műfajában készített alkotásait mutatja be.

Kurátor: GARAMI Gréta
Szakmai tanácsadó: KAZANLÁR Szilvia Fatima

A kiállításhoz készült kiadvány online verzióját itt tekintheti meg: https://issuu.com/mucsarnok/docs/mcs_kazanlar_ujsag_8_old_digital

A kiállítás szombattól személyesen megtekinthető, védettségi igazolvány bemutatásával.
A tárlat 2021. július 18-ig látogatható.


2021. május 28. - július 18.
Jegyek
2021. május 27. - szeptember 26.
Előző program

Szilágyi Sándor online tárlatvezetése a II. Fotóművészeti Nemzeti Szalonon

2021. május 29. 10:00 - 14:00
Következő program

Képek átváltoztató fényvarázslattal | Korhatár nélkül! Családi nap Zalka Imre és Laczkó Péter vándorfotográfusokkal