INSIDE INSIGHT – Design a lakásban. A Kassai Műszaki Egyetem Művészeti Kar Design Tanszékének kiállítása

Megnyitó: 2017. május 30. 17 óra

Az INSIDE INSIGHT a Műcsarnok#Box művészeti egyetemeket felvonultató sorozatának következő állomása, egyben az első külföldi intézményt bemutató tárlata. Az Eszterházy Károly Egyetem, a PTE, a MOME, a METU és a Soproni Egyetem művészeti karainak, intézeteinek kiállításai után a Kassai Műszaki Egyetem kiállítása a 2017. évi, Iparművészeti és Tervezőművészeti Nemzeti Szalonnal párhuzamosan látható.

Az INSIDE INSIGHT kiállításra válogatott tárgyak közös jellemzője a mindennapi életben való szerepük, a lakásban való felhasználás lehetőségeinek sokfélesége. Ugyanakkor, erős szimbolikus és szemantikai üzeneteket hordozva, alternatívát is kínálnak a kereskedelemben kapható termékek mellett. Mindegyik tárgyban markánsan megjelenik az az alkotói szabadság, amellyel a diákok a feladathoz viszonyulnak. A hallgatók szabadon választhattak a hozzájuk közel álló kutatási témák között, a tervezési folyamatot egyfajta önkifejezési metódusként járhatták végig. A kurátori koncepció ezzel a válogatással a design fenntartható jellegére, egyben ideiglenes, efemer voltára is rámutat, és kiemeli az otthonainkat uraló tárgyak érzelmi vonatkozásait.

„A kiállítással a tervezőmunkának azt a válfaját kívánjuk megismertetni a közönséggel, amely nem a kereskedelmi forgalom, hanem egy lazább, nyitottabb kreativitás irányába tart. Hiszünk abban, hogy az ilyen jellegű munkák a megfelelő módszerek és célok révén utat mutathatnak a fogyasztói társadalomból a fenntarthatóság felé. Otthonaink az életmódunkat tükrözik. Ezért választottuk a témát, és rajta keresztül egyben azt is szeretnénk bemutatni, hogy az oktatók munkája a szemléletformálás folyamatában sokkal nagyobb jelentőségű, mint amilyennek tűnik” - mondta Tibor Uhrín, a Design Tanszék tanára, a kiállítás társkurátora.

A kiállítás fontos részét képezik a Vizuális Kommunikáció Stúdió hallgatói munkái. A tárlat témájára és a kiállított tárgyakra közvetlen választ adó munkáik egészítik ki a lakáshasználatról és lakberendezésről bemutatott körképet.

 

Kurátorok: Silvia Bárdová, Tibor Uhrín

 

 

2017. május 31. - augusztus 13.

Műcsarnok#Box

Jegyek
2017. április 22. - augusztus 13.
Előző kiállítás

Körülöttünk. Nemzeti Szalon 2017. Iparművészet és Tervezőművészet

2017. június 21. - szeptember 3.
Következő kiállítás

Kávé a szalonban | Porcelánok a Merényi-gyűjteményből