Egy időben – Stúdiólátogatások | Bánföldi Zoltán: Schrödinger macskája

 

A kiállítás jelenleg virtuális sétán tekinthető meg: http://mucsarnok.hu/panoramafoto/egy_idoben/
 
Eddigi gyakorlatunkhoz képest új, kibővített sétákat is kínálunk, melyekkel nem csak a tárlat hangulatát kívánjuk bemutatni, hanem 100%-ban bejárhatóvá tesszük azt. Minden kiállított mű külön-külön előhívható, a bejárást hang- vagy videóanyaggal is kísérjük.
 
Az extra bejárást a normál belépőjegyek árának 50%-ért kínáljuk.
https://www.jegymester.hu/hun/Event/6000532/Virtualis-seta-extra-%7C-Egy-idoben---Studiolatogatasok
 
 

Erwin Schrödinger Nobel-díjas osztrák fizikus elmélete valamelyest mindenkinek betekintést enged a kvantummechanika bonyolult világába. A dobozba zárt macska elevenségének kérdése kézzel foghatóan jeleníti meg a szuperpozícióba helyezkedő részecskék lehetséges állapotait. Bánföldi Zoltán Schrödinger macskája című, 2020-ban készült sorozata egyszerre mutatja fel a 19. század végi és a mai Bécs jellegzetes vonásait. A művész egy néhány évvel ezelőtti ösztöndíj időszakában felkereste a 100-120 évvel korábbi bécsi fotográfiákon talált helyszíneket, (újra)fotózta azokat, majd a számítógépes munka során a síkokat összemosva két, szándékoltan elkülöníthetetlen réteget hozott létre. A vászonra nyomtatott fotográfiákra olajfestékkel kevert méhviasszal festett, az enkausztika (viaszfestés) technikáját alkalmazva, majd fényes mozaikdarabokat applikált a vásznaira, végül úgynevezett színes eltolásokkal élénk gesztusokat vitt fel rájuk. A kétféle fotográfia régmúltjának és közelmúltjának ideje egymásra rakódott, így egy harmadik, az előzőkhöz képest újabb idejű múlt keletkezett, hogy végül egy örökre kimerevített, sajátosan konstruált jelen idejű kép jöhessen létre. A szuperpozícióba helyezkedő befogadó olvasatában szándékoltan összeolvadnak az urbánus közeg kétféle, időbeli és térbeli jellegzetességei, valamint az ősi és a modern művészeti technikák.

Kurátor: Fazakas Réka

Bánföldi Zoltán 1988 és 1991 között Hágában (Hollandia), a Royal Academy of Art festő szakán szerezte meg első diplomáját. 1991 és 1995 között festő szakon diplomázott a Magyar Képzőművészeti Egyetemen, majd 1992 és 1995 között posztgraduális képzésen vett részt, 2006 és 2009 között pedig DLA kurzuson szerezte meg doktori fokozatát ugyanott.

Alkotásait expresszív festői gesztusok jellemzik, széles ecsettel felhordott kalligrafikus kompozíciókkal és a felületekre rétegezett, élénk színű eltolások. Több mint 20 éve dolgozik méhviasszal, sajátos rétegződéseket és színhatásokat érve el a munkáin. Mediális alkotásaiban filmes és fotografikus elemeket, technikákat használ. Alapítója a Magyar Papírművészeti Társaságnak és az 1993–1997 között működött „C” csoportnak. 1992 óta rendszeresen kiállít. Művei számos budapesti és vidéki közgyűjteményben megtalálhatók, többek között a Magyar Nemzeti Galéria Kortárs gyűjteményében, a Ludwig Múzeumban és a Kiscelli Múzeumban. Budapesten él, Szentendrén alkot.

 

Egy időben - Stúdiólátogatások

Bánföldi Zoltán | Bérczi Zsófia | Byhon Győző | Fülöp Gábor | Gergely Réka | Pataki Tibor | Rizmayer Péter | Soós Nóra | Tenk László

MŰCSARNOK | 2020. október 28. - 2021. február 14.

https://www.facebook.com/events/673357846635230

virtuális megnyitó: https://youtu.be/wUFJdSLw8Xs

 

2020. október 28. - 2021. február 14.

Műcsarnok

Jegyek
2020. szeptember 11. - november 8.
Előző kiállítás

Kadosa Kiss József: A művészet rendje – Arte legis

2020. november 6. - 2021. február 28.
Következő kiállítás

BEAT ÜNNEP | Kőbányai János fotói