David Robin Wilkinson - Emlékmű/Negatív/Pozitív/Szökőkút

David Wilkinson londoni képzőművész jelenleg Budapesten él és dolgozik, önálló kiállítása a Dorottya Galériában a budapesti Építészet Hónapja rendezvény-sorozat keretében kerül megrendezésre. A művész Budapest utcáin sétálva talált olyan épületekre, melyek a második világháború és az 1956-os forradalom alatt keletkezett golyó lyukakkal vannak borítva. Mondhatnánk sebzett, lyukasztott, sebesült épületek ezek, az építészetet emberi testként, illetve a testet szolgáló, azt körülvevő szobrászatként értelmezve. Az épületek emlékek gyűjteményei is, az utcák, a terek nevei a múlt történelmi alakjaira és eseményeire emlékeztetnek. Wilkinson a vakolatban, téglában keletkezett golyó lyukakat olyan támpontoknak tekinti, melyek egyfajta térképet alkotnak a térben, az urbánus tájképen. Alapvetően bármely tájkép, bármely építészeti tér, legyen az vidéken vagy a városban, a múlt élő reprezentációja. Ahol a táj ezen maradványai eltűnnek, az emlékezetből is kitörlődtek.

A Dorottya Galériában bemutatásra kerülő Emlékmű/Negatív/Pozitív/Szökőkút című munka egy képzeletbeli köztéri szobor működő makettje, a golyónyomok negatívjainak pozitív öntvényeiből felépülő szimbolikus szökőkút. Felismerhető és megkerülhetetlen David Wilkinson e munkája és Callmeyer Ferencnek a Kossuth téren található szobra közti párhuzam. Callmeyer Ferenc maga is jelen volt, és a tömeggel együtt menekült az árkádok alá az 1956-os Kossuth téri lövések elől - így műve az események, a megélt érzések és félelmek helyének állít emléket. David Wilkinsont nem háborús emlékmű készítése foglalkoztatja, hanem sokkal inkább a múlt újragondolása, az emlékezés funkciói és hogy hogyan lehet ezekre az emlékezésekre utalni ma. Tervezett művével, a konkrét emlék-nyomokból kiindulva, ám formanyelvében attól elszakadva, a tágabb értelemben vett hatalom, hatalmi vágy, függőség problémakörének megközelítésére tesz kísérletet.

A Nemzeti Kulturális Alapprogram, a British Council és a Balogh Bertalan Művészeti Alapítvány támogatásával. A kiállításra az Építészet Hónapja 2004 rendezvénysorozat keretén belül kerül sor.
2004. szeptember 10. - október 13.

Dorottya Galéria

Jegyek
2004. szeptember 5. - október 3.
Előző kiállítás

120 év a művészet szolgálatában - A Vastagh művészcsalád

2004. szeptember 14. - október 3.
Következő kiállítás

Cserny Márton kiállítása