Heuréka! Műcsarnok – ősz/tél

A legenda szerint Arkhimédész kiáltott így örömében, felfedezvén a fizika egyik fontos alaptörvényét. A Heuréka! azóta a felfedezés hívószava. Jókai Mór a Jövő század regényében egyetlen új anyag, az „ichor” felfedezésével nyíló korlátlan lehetőségekre építi utópiáját. Hőse ebből az anyagból készít fantasztikus üveget és gépeket. A felfedezések mozzanatos jellege napjainkra elhalványult, s egy kimagasló tudományos teljesítmény sokféle tudást összegző csapatok kutatómunkájának eredménye. A művészet ugyanakkor mindmáig közvetlen kapcsolatban van a feltalálás, az alkotásélmény ősi, katartikus tapasztalatával.

Heuréka! összefoglaló címmel négy tárlat nyílik ősszel a Műcsarnokban.

A nagy kezdőbetűs Jövőt megelőlegező fénymágus, Nicolas Schöffer életműve maga a találmány. Világhírű cyber-szobrai jeladók és antennák egyszerre. Fényművészetét ünnepeljük a Fény évében, de az oeuvre szerint Schöffer a színpadi tánccal foglalkozó, az urbanisztikai és építészeti közeget mobilizáló alkotó-teameknek is főszereplője volt.

A műgyűjtő Vörösváry Ákos látvány-koncepciója két vonatkozásban is feltalálás. Rátalál a rejtőzködő értékekre, és kiállításain kurátorként végzett munkájával rejtett műösszefüggéseket fedez fel. Rendre megtalálja a népművészet veszendő tárgyainak hiteles helyét is, azokat a magasművészetek közé illesztő költői-téri látomásaiban.

A szobrásznak tanult, sodró módon eredeti, elfelejtett ősi értékeket mozgósító színházat csináló Malgot István a plasztikai művészet pygmalioni varázsmetódusának kereső-feltalálója. A magyar művészetben ritka jelenség, hogy egy alkotó egyformán magas minőségű életművet hozzon létre egészen eltérő területeken. Malgot a kiemelkedő kivételek egyike.

A technikai újítások és új ökológiai rendszerek megálmodója, Csertő Lajos a vizionárius küldetéstudatot a szobrász formáló és feladatmegoldó praxisával ötvözi alkotó tevékenységében. Vízgazdálkodási megaprojektje gigantikus land art vízió.

Az univerzális svájci építész-szobrász, Peter Zumthor szerint minden mű „megtervezése” feltalálás. A Műcsarnok Heuréka! kiállításegyüttese a feltalálás és fantasztikum jelentésárnyalatait, az utópia és a csoda sokszínűségét járja körül négy különleges, a valóságot, a határokat, a megismerést és a lehetetlent sokféleképpen megközelítő, sőt meghaladó művész munkáit bemutatva.

Heuréka!
Schöffer – 2015. október 30. – 2016 január 31.
A létra. Vörösváry Ákos installációi
A szobrász Malgot
Csertő Lajos műhelyében – 2015. november 4. – 2016. január 31.

2015. október 30. - 2016. január 31.

Műcsarnok

Jegyek
2015. szeptember 24.
Előző kiállítás

Előadások Plecnikről – Plecnik után

2015. október 30. - 2016. január 31.
Következő kiállítás

Nicolas Schöffer retrospektív

Nicolas Schöffer