Na, mi van?

Kortárs magyar művészet

Főámogatók: Reneszánsz Év – 2008, Oktatási és Kulturális Minisztérium, Hungarofest Nemzeti rendezvényszervező Kht.
Kiemelt támogató: Concorde Értékpapír Zrt.
Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap, ACAX – Agency for Contemporary Art Exchange, ZARF, Digital Fotó Labor Kft.
Médiatámogatók: Art-magazin, MindShare
Mobilkommunikációs partner: T-Mobile
Külön köszönet: Ludwig Kortárs Művészeti Múzeum, Millenáris, Trafó A Reneszánsz Év – 2008 keretében

Mi foglalkoztatja művészeinket manapság? Hogyan beszélhetnénk a magyar képzőművészet jelenéről? „Na, mi van?” Amennyire közvetlen a kérdés, annyira komplex a válasz.

A Műcsarnok húsz, különböző generációhoz tartozó művészt kért fel olyan új munkák létrehozására, amelyek bemutatják az őket művészként foglalkoztató kérdéseket és egyben reflektálnak is azokra. Világlátásuk, probléma megközelítésük állt érdeklődésünk középpontjában – kulcsszavaink az elmélyedés, elkötelezettség és állásfoglalás voltak –, és az általuk feldolgozott témát ennek következményeként kezeltük. Találunk személyes történetekről szóló, társadalmi megnyilvánulásokat elemző, költői összefüggéseket vagy a világot a humor aspektusából vizsgáló munkákat. Ugyanakkor jelen vannak az esztétika új megnyilvánulásaival foglakozó, általános érvényű igazságokat kereső, illetve újszerű anyaghasználatot szorgalmazó munkák is. A jelenségek között átfedések vannak, az alkotások között helyenként inspiráló párhuzamok, párbeszédek alakulnak ki.

A kiállításra nagy hatással voltak a művészek műtermeiben tett látogatások. A műteremben a művek organikusan, sokszor véletlen- vagy rutinszerűen társítva élnek egymás mellett. A művésszel való beszélgetés során azonban a munkák érdekes, vizualitásban és jelentésben gazdag, egyedi összefüggés-rendszerekbe kerülnek egymással. Ezekből a konstellációkból szándékoztunk átültetni példákat a Műcsarnok tereibe. A tárlaton egy-egy művész több munkával is szerepel, így sajátos mű-együttesek jönnek létre. Láthatunk rajzokat, festményeket, szobrokat, fotó-sorozatokat és videókat, mégis az installáció az, ami e nagyszabású és sokszínű kiállításra leginkább jellemző. Ez az a műfaj ugyanis, amely sajátságos térhasználatának köszönhetően képes kész műveket magába építeni, az elemek egymás közötti viszonyainak megváltoztatásával, azonos elemekből akár több konfigurációt is létrehozni.

Na, mi van? Kész választ a kérdésre senki sem találhat a kiállításban. De támpontokat és további kérdéseket reményeink szerint igen.

A kiállításegyüttesben részt vesz több budapesti magángaléria és non-profit intézmény: 2B, acb, Inda, Kisterem, Stúdió, Liget, LumenVideospace, Budapest galériák, valamint a Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület
A "Na, mi van?" programhoz tartoznak továbbá a Miskolci Galéria Városi Művészeti Múzeum videóvetítés sorozata és a Képzeletbeli Gyűjtemény internetes projekt.

Kurátorok: Angel Judit, Petrányi Zsolt

Na, mi van a téren?

A Műcsarnok "Na, mi van?" című kiállításához kapcsolódóan beszélgetünk a Lumen galériában arról, hogyan és mire használjuk városaink köztereit. Ma úgy tűnik a köztér olyan térbelileg behatárolt terület, aminek a közepén emelvényen lovasszobor áll, ahol szemetet eldobni tilos, ahol ha már egy tucatnál több ember összeverődik, az politikai akció, és amelynek a szélén csak fizetős parkolólehetőség van. Pedig nem "ez van". Két meghívottunk arról fog beszélni, hogyan lehet újraértelmezni, elméletben és gyakolrlatban egyaránt ezt a "közöst"... Bővebben ITT olvashat a programról.

2008. június 21. - augusztus 31.

Műcsarnok

Jegyek
2008. június 4. - június 8.
Előző kiállítás

5 éves az A38!

2008. július 3. - július 31.
Következő kiállítás

1 day 1 photo, (Brooklyn – Budapest – Peking)