Egy időben – Stúdiólátogatások | Soós Nóra: Absturz / Zuhanás

 
A kiállítás jelenleg virtuális sétán tekinthető meg: http://mucsarnok.hu/panoramafoto/egy_idoben/
 
Eddigi gyakorlatunkhoz képest új, kibővített sétákat is kínálunk, melyekkel nem csak a tárlat hangulatát kívánjuk bemutatni, hanem 100%-ban bejárhatóvá tesszük azt. Minden kiállított mű külön-külön előhívható, a bejárást hang- vagy videóanyaggal is kísérjük.
 
Az extra bejárást a normál belépőjegyek árának 50%-ért kínáljuk.
https://www.jegymester.hu/hun/Event/6000532/Virtualis-seta-extra-%7C-Egy-idoben---Studiolatogatasok
 

Absturz | Zuhanás

Soós Nóra húsz évnyi munkásságának egyik meghatározó jellemzője, hogy különféle témafelvetéseit sorozatokban fogalmazza meg. Alkotói pályája kezdetén főként közvetlen környezetéből merítette képegyütteseinek tárgyát (Én-teriőr), majd a későbbiekben figyelme fokozatosan kiterjedt az őt körülvevő világ felé. A művészettörténet, az irodalom, a filozófia, a közgazdaságtan, a biológia, a műszaki tudományok területéről egyaránt inspirálódott a legújabb, Absturz címet viselő képsorozatához. A festményeken központi motívumként a zuhanás kimerevített pillanatai, illetve a levegőben létezés változatos formái jelennek meg: többek között szabadesésben lévő alakokat, szárnyaló papírrepülőket, pásztázó drónokat, repdeső pillangókat, lebegő léghajókat, alászálló ejtőernyősöket és sok más különös, repülő szerkezetet láthatunk. Nemcsak a múlt és a jelen mosódik össze a művész munkáin, hanem az eltérő kulturális közegből származó, különböző léptékben és nézőpontból, erős kontúrvonalakkal megjelenített figurák és tárgyak is. Ezek a transzparens képrétegek, valamint a merész, vibráló kolorit Soós Nóra védjegyévé váltak az évek során, melybe most új technikával vitt csavart: festményeinek egyes részleteit szénceruzával rajzolta meg, melyek komor színvilágukkal és telített formáikkal vonják magukra a figyelmet. Így kerülnek előtérbe olyan aktuális problémák, mint a klímaváltozás, a hajléktalanság, vagy a pandémia sújtotta világunk; és azok a (látszólag) vég nélkül zuhanók, akiknek félelmei a mi félelmeink is.

Kurátor: Dekovics Dóra

Soós Nóra 2004-ben a Magyar Képzőművészeti Egyetem festő és vizuális nevelőtanár szakán szerzett diplomát, mesterei Molnár Sándor, Klimó Károly és Maurer Dóra voltak. Az egyetemi évek alatt többféle műfajjal (objekt, assemblage, environment) kísérletezett, végül a primer táblaképfestészet mellett köteleződött el. A diplomaszerzés évében és pályafutása kezdetén számos jelentős elismerésben részesült: 2004-ben Glatz Oszkár-díjat és Herman Lipót-díjat, 2005-ben Strabag Festészeti Díjat, 2008-ban pedig Junior Prima díjat kapott. Diploma utáni első jelentős egyéni kiállítására 2005-ben a Szombathelyi Képtárban, Budapesten pedig 2006-ban az acb Galériában került sor, azóta folyamatosan kiállít itthon és külföldön egyaránt, valamint művészeti vásárokon is részt vesz. Legutóbb a Faur Zsófi Galériában Transzparens emlékezet: Folyamatos jelen címmel mutatta be képeit 2015-ben, idén pedig a Műcsarnok Szabadjáték / II. Képzőművészeti Nemzeti Szalon csoportos kiállításán szerepelt munkájával. Művei számos köz- és magángyűjteményben megtalálhatók (Commerzbank kortárs gyűjteménye, Antal-Lusztig-gyűjtemény, Bank Austria Kunstforum, STRABAG Gyűjtemény, Szombathelyi Képtár). Jelenleg Budapesten él és alkot.

 

Egy időben - Stúdiólátogatások

Bánföldi Zoltán | Bérczi Zsófia | Byhon Győző | Fülöp Gábor | Gergely Réka | Pataki Tibor | Rizmayer Péter | Soós Nóra | Tenk László

MŰCSARNOK | 2020. október 28. - 2021. február 14.

https://www.facebook.com/events/345830769860531/

virtuális megnyitó: https://youtu.be/wUFJdSLw8Xs

 

2020. október 28. - 2021. február 14.

Műcsarnok

Jegyek
2020. szeptember 11. - november 8.
Előző kiállítás

Kadosa Kiss József: A művészet rendje – Arte legis

2020. november 6. - 2021. február 28.
Következő kiállítás

BEAT ÜNNEP | Kőbányai János fotói