Egy időben – Stúdiólátogatások | Rizmayer Péter: Ugyanaz a folyó

 
A kiállítás jelenleg virtuális sétán tekinthető meg: http://mucsarnok.hu/panoramafoto/egy_idoben/
 
Eddigi gyakorlatunkhoz képest új, kibővített sétákat is kínálunk, melyekkel nem csak a tárlat hangulatát kívánjuk bemutatni, hanem 100%-ban bejárhatóvá tesszük azt. Minden kiállított mű külön-külön előhívható, a bejárást hang- vagy videóanyaggal is kísérjük.
 
Az extra bejárást a normál belépőjegyek árának 50%-ért kínáljuk.
https://www.jegymester.hu/hun/Event/6000532/Virtualis-seta-extra-%7C-Egy-idoben---Studiolatogatasok
 

Ugyanaz a folyó

Gondolkodás, gondolat, patak, víz – egyetlen képben. Rizmayer Péter számára ezek a képek fontosak, ilyeneket lát meg, ilyeneket talál. Szakmája a képformálás: festőként végzett. De régóta videóműveket készít. A festészet nézése „a képsíkkal párhuzamos”, elsétálunk a képek előtt. A videókat „merőlegesen nézzük”: meg kell állnunk a képernyő előtt, a képsíkra szegezni a tekintetünket. Ez az elidőzés Rizmayer – és sok más kortárs művész – képalkotásának lényegi eleme. A vizuálisan lefárasztott, rebbenő tekintet megnyugtatása, elsimítása, meghívása a szemlélésre: a töredékek egymás mellé sodródása és egybenlátása. Sokan adtak tanácsokat számára Hérakleitosztól Tarkovszkijig: „nem énrám, hanem a Logoszra hallgatva bölcs dolog egyetérteni azzal, hogy minden dolog egy.” És javasolták: az elemi képekkel foglalkozzon, például a vízzel; figyelje, hogy mit csinál, mire való, merre tart.

Kurátor: Bán András

Rizmayer Péter Budapesten született, Árkoson (Románia) lakik. Festőként végzett (MKE), mestere Gaál József volt. Azóta videóinstallációkat és videóperformanszokat készít. („A videó médiumával tudom a legcsekélyebbre szorítani az emberi – sokszor káros - beavatkozást a természetbe. A művészet sem lehet környezetszennyező.”) Rendszeresen meghívják csoportkiállításokra. Legutóbbi egyéni kiállítása: Meteor és apró katasztrófák (Czóbel Múzeum, Szentendre, 2018, Hugyecsek Balázzsal közösen). “Minden alkotásom a természethez kapcsolódik, annak tükrében vizsgálom a körülöttem megbúvó világot. A természetet járom és a természet jár bennem. Az installációimban a táj egyes elemeinek, erőinek fókuszba helyezésével keresem a körülöttünk lévő világ metafizikai értékeit.”

 

Egy időben - Stúdiólátogatások

Bánföldi Zoltán | Bérczi Zsófia | Byhon Győző | Fülöp Gábor | Gergely Réka | Pataki Tibor | Rizmayer Péter | Soós Nóra | Tenk László

MŰCSARNOK | 2020. október 28. - 2021. február 14.

https://www.facebook.com/events/673357846635230

virtuális megnyitó: https://youtu.be/wUFJdSLw8Xs

 

2020. október 28. - 2021. február 14.

Műcsarnok

Jegyek
2020. szeptember 11. - november 8.
Előző kiállítás

Kadosa Kiss József: A művészet rendje – Arte legis

2020. november 6. - 2021. február 28.
Következő kiállítás

BEAT ÜNNEP | Kőbányai János fotói