Olescher Tamás: Az igazságnak és a szeretetnek

Olescher Tamás (1954 – 2021) festőművész, díszlettervező és performer a hetvenes években a magyar underground művészi élet ismert alakja és egyik szervezője volt, mígnem a nyolcvanas években Nyugat-Németországba költözött. Frankfurtban élt, tanult és alkotott, ekkoriban elsősorban kortárs zenei műsorokat szerkesztett, színházi-, zenei- és tánc előadásokat rendezett. 1988-ban tért vissza Magyarországra, és hamarosan létrehozta a képzőművészet, néptánc, zene és videó alkalmazásán nyugvó, összművészeti tevékenységet folytató Multi Média Színházat. Alkotóművészeti tevékenysége mellett 1995-től haláláig rendkívül eredményesen vezette a Vízivárosi Galériát.

Korai festményeire főként az absztrakt expresszionizmus volt jellemző, a figuralitás inkább kollázsaiban jelent meg. Hazatérését követően alakította ki jellegzetes, szimbolikus stílusát. Élete során mindvégig a káoszból a harmóniába tartó transzcendentális rendet kutatta, képei életigenlést, optimista hitet sugároznak. Művei spirtuális tartalma azonnal szembeötlik a közérthető, tradicionális jelképrendszer felhasználásával készült, világosan komponált, színgazdag festményein. Motívumrendszere bőven merít a keresztény ikonográfiából, de ugyanígy a folklórból és a világvallások jelképeiből is. Festményeinek leginkább visszatérő elemei a kör, ellipszis, mandala, kereszt, gyertya, hal és a különféle virágmotívumok.

Olescher Tamás munkái megtalálhatók a hazai és külföldi köz- és magángyűjteményekben, kiállításunk elsősorban a tavaly elhunyt művész hagyatékából válogat.

A tárlat kurátora: Rockenbauer Zoltán

Keserü Katalin megnyitó szövege

 

Virtuális séta

Olescher Tamás: Az igazságnak és a szeretetnek

Olescher Tamás: Az igazságnak és a szeretetnek
2022. április 27. - május 29.

Műcsarnok#Box

Jegyek
2022. április 9. - szeptember 4.
Előző kiállítás

Közös tér | II. Ipar- és Tervezőművészeti Nemzeti Szalon 2022

2022. június 17. - július 31.
Következő kiállítás

A fény metamorfózisa | Borza Teréz kiállítása