Helyiérték. Építészeti Nemzeti Szalon 2024 | Műcsarnok | 2024 tavasz

A Műcsarnokban 2014 tavasza óta minden évben átfogó kiállításon mutatjuk be egy-egy művészeti terület előző öt évének legfontosabb törekvéseit, alkotásait. A témájuk szerint ciklikusan szerveződő Nemzeti Szalonok sorában a 2024-es kiállítás ismét - immár harmadik alkalommal - az építészettel foglalkozik.
A Magyar Művészeti Akadémia a Műcsarnokkal a 2024-es Építészeti Nemzeti Szalon kurátori feladataira meghívásos pályázatot írt ki. Örömmel adjuk közre a hírt, hogy a zsűri döntése nyomán Dénes Eszter és az általa bevonni kívánt szakértői csapat, Dr. Habil. Ferencz Marcel DLA, Gutowski Robert és Perényi Tamás DLA Helyiérték című pályázatukkal nyerték el a kurátori megbízást.
Dénes Eszter és kurátortársai kurátori koncepciója a kiválasztott, az utóbbi öt évben megvalósult, hazai és határon túli épületeket (és egyéb építészeti beavatkozásokat) korunk jellemző kihívásai és az azokhoz kapcsolódó, megkerülhetetlen kérdéskörök köré csoportosítja: rekonstrukció és műemlék; adaptív építészet; a továbbépítés művészete; jelek a városképben; építészet és közösségi kulturális identitás; „rejtőzködő” építészet; tanító terek; hogyan lakunk ma. Az egyes épületeket, terveket az adott tematikára és az ahhoz kapcsolódó kérdésekre reflektáló tervezői ars poeticával és lényegre törő, közérthető koncepció-magyarázattal kívánja bemutatni. Kiemelt célja, hogy az építészeti szakma mellett más tudományágak képviselőit és az építészet iránt érdeklődő szélesebb közönséget is megszólítsa.
A Helyiérték. Építészeti Nemzeti Szalon 2024 című tárlat 2024 tavaszán nyílik meg a Műcsarnokban 

2023. október 27. péntek 14:14

Következő hír

Műcsarnok Időgép

Videók | A Műcsarnok YouTube csatornája

Előző hír