A jövendő világ házai ׀ Halhatatlan zsidó temetők címmel kiállítás nyílik Klein Rudolf fotóiból Belgrádban

A jövendő világ házai ׀ Halhatatlan zsidó temetők címmel kiállítás nyílik Klein Rudolf fotóiból Belgrádban a Parobrod Galériában 2024. február 21-én.

 

A 19. és 20. századi modern nagyvárosi zsidó temetők eltérnek a régiek hagyományaitól  ̶  közelebb kerülve a befogadó társadalmi közeg sírkertjeihez. Klein Rudolf, a nemzetközi hírű építészettörténész professzor és fotográfus fényképei ebbe a változó világba vezetik el a nézőt.

A 2019-ben a Műcsarnokban kiállított fotók 2022-ben új rendezésben, szűkebb válogatásban, ugyanakkor prágai felvételekkel gazdagítva bemutatkoztak a Prágai Magyar Intézetben is.

A Parobrod Galériában Belgrádban most újra az érdeklődők elé kerül a műcsarnoki tárlat teljes anyaga. A felvételeken megelevenedik Európa számos nagyvárosi zsidó sírkertjének temetőművészete. Kiemelt teret kap a tárlaton a szerb főváros két temetője: a közép-európai és az ottomán kultúra találkozását képviselő szefárd temető, illetve a művészeti stílusirányzatok sokaságát megjelenítő askenázi temető.

 

Kurátor: Medve Mihály

Szakértő: Szegő György

2024. február 15. csütörtök 20:36

Következő hír

Videók | A Műcsarnok YouTube csatornája

MŰCSARNOK MUZÉJ 2024

Előző hír