Hajdu István ‘Steve’ exkluzív tárlatvezetése Martin Parr kiállításán

Exkluzív tárlatvezetés Hajdu István ‘Steve’ színművésszel a Martin Parr: Strand az egész világ c. kiállításon

"Martin Parr fotósorozata azt az érzést keltette bennem, milyen kár, hogy 1981. július 6-24. között Parr nem járt a Balatonnál. Pontosabban Csopakon, az akkori SZOT üdülő melletti partszakaszon, ahol éppen a fárasztó évet pihenték ki a magyar dolgozók.
A fagylalt egy forint volt, a lángos öt, a sör meg nem tudom, mennyibe került, mert még nem ittam. Világos - mármint a sör neve volt ez. Egy hortobágyi négyfős család nyaralt ott együtt, életükben először és utoljára. Féktelen szórakozás jellemezte az első két napot, majd fékezett böjt a maradék tizenkettőt, mivel a nyaralásra szánt 1500 forint hamar elfogyott.
Ha Martin Parr lencsevégre kapja a családunkat, a következő kép hívódott volna elő a fotólaborban.
A család hölgy tagja, nevezzük anyának, a kockás pléden keni a vajas kenyeret, amihez a vajat és a kenyeret az üdülőben felszolgált reggeliből hozta el. Az apa kissé a háttérben lengőtekézik 100 forintos alapon a balmazújvárosi Lenin MTSZ szakszervezeti elnökével. Tőle kaptuk a szakszervezeti beutalót. A pléden ülve, háttal a Balatonnak, a bátyám Thomas Mann Varázshegyét olvassa. Már harmadszor. Az előtérben pedig egy tízéves fiú próbál bemenni a Balaton jéghideg vizébe (24°C), amibe nem mer belecsobbanni, mert nem látja az alját, és fogalma sincs, hogy milyen mély.
Hej, Martin Parr! Ha ott lettél volna!
De hiszen ott voltál!
Ezt a képet te készítetted.
Igaz, csak a fejemben.
De te HÍVTAD elő!"
Hajdu István 'Steve' 

Martin Parr brit fotográfus, a Magnum Photos sztárja, az európai kortárs színes fotográfia egyik legismertebb képviselője, akinek munkái első alkalommal láthatók Magyarországon. A jelenkor fáradhatatlan krónikásaként több mint négy évtizede kutatja a mindennapi élet jelenségeit, a britek időjárással kapcsolatos felfogásától kezdve az ideális otthon, vagy a vásárlási, szórakozási szokások bemutatásán át egészen a nemzeti karakter megragadásáig.

Jegyár: 2500 Ft
Biztosítsa helyét online jegyelővétellel: https://jegymester.hu/production/60536/mucsarnok-exkluziv-tarlatvezetes-hajdu-istvan-steve-szinmuvesszel-martin-parr-kiallitasan/6000609 
Szakmai jegy / csak a helyszínen kapható: 1500 Ft

 
A kiállítás a kísérőprogramok ideje alatt csak programjeggyel látogatható.
 
2022. április 2. 15:00 - 16:00
Jegyek
2022. március 31. 18:00 - 19:00
Előző program

Tulipán Zsuzsanna kurátori tárlatvezetése Martin Parr: Strand az egész világ c. kiállításán

2022. április 6. 18:00 - 20:30
Következő program

Műcsarnok Filmkör | Egy nő azonosítása | Kathryn Bigelow: Kék acél