KÉPEKBEN GONDOLKODNAK | Hamza D. Ákos: Szíriusz

Vetítés és beszélgetés: Hamza D. Ákos: Szíriusz (1942, 105’) 

A Szíriusz, amellett, hogy az emigrációjáig több mint félszáz filmet fényképező Icsey Rudolf különleges teljesítménye, a teljes magyar filmtörténetben is párját ritkító alkotás: a műfaja ugyanis sci-fi, s ilyenből, főleg a korai hangosfilmkorszakban, egyet sem találunk. Később is csak elvétve készül egy-egy tudományos fantasztikus filmünk. A Herczeg Ferenc azonos című elbeszélése nyomán született alkotás az időutazós filmek sorába tartozik, amelyben ráadásul – elsőként a világ filmtörténetében – gép segítségével repül a főhős az időben. S mindennek jelentőségéből mit sem von le, hogy egyrészt az időutazás a múltba, egészen pontosan az 1748-as esztendőbe történik, másrészt kiderül, hogy a gépezet meghibásodása miatt az egész csak lázálom, s nem valódi utazás volt. Ám éppen ez avatja a filmet szellemesen ironikussá, a korabeli múltba révedést kritikusan ábrázoló művé. 

Előadó: Pápai Zsolt filmtörténész 

KÉPEKBEN GONDOLKODNAK | FILMESEK FOTÓI C. KIÁLLÍTÁSHOZ KAPCSOLÓDÓ FILMPROGRAM

A Képekben gondolkodnak kiállítás azt mutatja be, hogy a mozgókép mesterei miképpen fogalmaznak az állókép, azaz a fotográfia médiumában. A vetítéssorozat néhány kiállító művész alaptevékenységéhez tér vissza, méghozzá olyan alkotók munkájához, akiknél a képi látásmódnak, a vizualitásnak kitüntetett szerepe van; akik az adott kor technikai lehetőségeinek határait feszegetik; akik tehát filmjeikkel is elsősorban képekben gondolkodnak. Sorozatunkkal a lehető legnagyobb történeti ívet igyekszünk átfogni, így a jórészt elveszett némafilmek egyik különlegesen látványos, szerencsés módon fennmaradt és restaurált kópiájától, A bánya titkától Kardos Sándor operatőr speciális kamerával forgatott filmjeiig jutunk el. A közbülső állomásokon pedig ritkán látott műfajokra (sci-fi), kevéssé ismert alkotókra (Manninger János), valamint költői-filozófiai és képzőművészeti ihletésű filmekre tekintünk ki. Utóbbiak visszavisznek az állóképek világába. Így bezárul a kör: a képekben gondolkodó filmesek „munkaköre”.

A programokon - védettségi igazolvánnyal - korlátozott számú vendéget, 30 főt tudunk fogadni.

Belépés: aznapi kiállítási jeggyel, visszatérő jeggyel vagy külön 900 Ft-os programjeggyel
Kérjük, hogy visszatérő jegy használata esetén regisztráljon az esemény napján 10 óráig a murka.ilona@mucsarnok.hu címen.

2021. július 3. 15:00 - 18:00
Jegyek
2021. július 2. - augusztus 29.
Előző program

Zenélő Budapest – ingyenes minikoncert-sorozat

2021. július 15. 18:00 - 19:00
Következő program

Tulipán Zsuzsanna tárlatvezetése a Fotóikonok kiállításon