Újra! Farkas Franciska bemutatja: Maxim Gorkij: Makar Csudra

 A nagy sikerre való tekintettel újra!
Farkas Franciska bemutatja: Maxim Gorkij: Makar Csudra
AZ ELŐADÁS UTÁN KÖZÖNSÉGTALÁLKOZÓ!
A belépőjegy mellé egy tiszteletjegyet adunk ajándékba a Körülöttünk. Nemzeti Szalon 2017. Iparművészet és Tervezőművészet c. kiállításra.
Belépődíj: 1200 Ft

Maxim Gorkij, azaz Keserű Maxi (neve felvett név) legelső és egyben legromantikusabb műve a Makar Csudra.
Számomra a kitörés, alantas kompromisszumok elevetése és a szabadság novellája ez. Ami épp ezért hitelesen szól Farkas Franciska előadásában.
A történet nem csupán egy szerelem (Lojko és Radda) története, hanem egy komplett világé is. Amelynek törvényei univerzálisak. Gorkij jól ismeri a szereplőit. Mivel kisgyerekként magára marad, árvaként át kell élnie a kiszolgáltatottságot, a legmélyebb szegénységet. Tizenhat évesen gyalog indult el, hogy bejárja az orosz vidéket, itt ismeri meg a parasztok, csavargók, kirekesztettek életét. És a meséiket, hiedelmeiket. 1892-ben jelent meg a Makar Csudra, ekkor használja először álnevét is. Ekkor még messze van az Éjjeli menedékhely (eredeti címén: A mélyben) sikere, ekkor még távolról sem az ünnepelt szovjet írófejedelem. Meséje egyszerre realisztikus és égbe emelt, földhöz tapadó és elszálló. A legendák szerint saját fájdalmát, szerelmét és az egyik öngyilkossági kísérletét is beledolgozta a szövegbe. Mindig felemelő, ha szöveg és színész egymásra talál.
Nézem Franciska (Radda) szemét a legyező mögül elővillanni, veszélyes, zabolázhatatlan szenvedéllyel. És hallgatom Franciskát (Makar), az öreg bölcset. És hol nevetek, hol sodródom a történettel. Együtt elragadnak.
Karafiáth Orsolya

Rendező-dramaturg: Soós Attila
 

Belépőjegy: 1200 Ft

online jegyelővétel itt

2017. június 6. 19:00

Műcsarnok Előadóterem

Jegyek
2017. június 3. 18:00 - 19:00
Előző program

DEADLY COLOURS | catwalk koncert | akusztikus premier

2017. június 7. 18:00 - 20:00
Következő program

Titok, rejtély. Beszélgetések filmekről | Philippe Claudel: Oly sokáig szerettelek