Műcsarnok, az összművészet antik arcú temploma – exkluzív épülettörténeti vezetés Bugár-Mészáros Károllyal

Épülettörténeti séták a Műcsarnokban

Műcsarnok, az összművészet antik arcú temploma – exkluzív épülettörténeti vezetés Bugár-Mészáros Károly okl. építészmérnök, Rados Jenő érmes építészettörténész, egyetemi tanárral

Az épületről:

A Hősök terén álló, bazilikális elrendezésű, monumentális épület 1896-ra, a honfoglalás 1000. évfordulójának ünnepségeire készült el Schickedanz Albert műépítész tervei szerint. A homlokzat uralkodó dísze a hatoszlopos bejárati portikusz, korinthoszi oszloprenddel. Hátsó falán Deák-Ébner Lajos háromrészes freskója a szobrászat kezdetét Vulkán és Athéné alakjával, a művészetek kútforrását Apollóval és a múzsákkal, a festészet eredetét az antik legendabeli szerelmes pásztorral ábrázolja. A közbenső képeken a festészet és a szobrászat allegorikus alakjai szerepelnek. A vörösrézből kovácsolt, kazettákkal díszített főkaput Sátori Pál készítette.
Az épület oldalhomlokzatainak tagolása és díszítése nem csupán a színek és a megválasztott anyagok harmóniája miatt érdemel figyelmet, hanem a pécsi pirogránit ilyen alkalmazásának ritkasága miatt is. A téglaburkolatú falsíkokat pilaszterek, főpárkány, ablakkeretezések, tablók és amorettek, az érett reneszánsz formavilágát idéző, színes elemek tagolják. A műemléki védettséget élvező épület 1991–1994 között nagyszabású rekonstrukción esett át. Ennek köszönhetően a látogatók eredeti szépségében csodálhatják meg az épület domborműveit, növényi mintás ornamentikáját és a helyreállított félköríves oszlopcsarnokot az oldalhajókkal és a felülvilágított oldaltermekkel.

A programon Múzeumok Éjszakája karszalaggal lehet részt venni

További időpont: május 6. vasárnap, 15.00 (belépőjegy: 2500 Ft)

A résztvevők száma: max. 50 fő

A műsorváltozás jogát fenntartjuk.

2018. június 23. 14:00 - 15:00

Műcsarnok

Jegyek
2018. június 23. - június 24.
Előző program

MÚZEUMOK ÉJSZAKÁJA A MŰCSARNOKBAN

2018. június 26. 16:00 - 17:00
Következő program

Ardai Ildikó: Székely festékesek a gyakorlatban 1973–2016 című könyvének bemutatója