Exkluzív tárlatvezetés Orosz Ákossal az Abszurd királyság – Az iskolakerülő művészet parodisztikus világa c. kiállításon.

Exkluzív tárlatvezetés Orosz Ákos színész, dalszerzővel az Abszurd királyság – Az iskolakerülő művészet parodisztikus világa c. kiállításon.

Az avantgárd hőskorszaka még 19. századvégi művészet volt. Kevésbé tudott azonban, hogy ennek egyik kulcsszereplője Alfred Jarry, a patafizika tudományának megfogalmazója, melyet Wagner Gesamtkunstwerk-gondolatával állított szembe. A patafizika tudományát az 1898-ban írt – de csak Jarry halála után megjelent – másik fő művének címszereplője, Dr. Faustroll művelte elsőként. Ez a mű tartalmazza az „új tudomány” Elveit és Céljait: „A patafizika a kivéltelek tudománya, de olyan világot tanulmányoz, ahol minden kivétel.” Faustroll értelmezése szerint a világ nem más, mint önmaga kivétele. A patafizika számára a művészet és a tudomány elválaszthatatlan. Egy új művészi tudományt, vagy ha úgy tetszik, tudomány-művészetet művel, a totális harmónia érdekében – a humor jegyében: „A művésznek magának kell mesterműnek lennie.” (Duchamp: Rebel Ready-made, 1966)

Jarry mitológiája elsősorban az Übü-drámáiban fogalmazódik meg, és személyes mítosza is döntően ezekből eredeztethető.

Szegő György

 

Számomra Übü egy gömb, ami folyton változik. Nem is gömb, hanem gömböc. Ő maga a kisgömböc, aki mindent bekebelez és ő a gömböc, mint a fizikai forma, melynek specialitása, hogy összesen két egyensúlyi helyzete van, a stabil és az instabil. Megfoghatatlan, folyton változik, egyszerre gyermeki és sátáni, vicces és tragikus, soha nem áll le. Ő a világ közepe, Übü Mama Holdként kering körülötte és folyton befolyásolja gravitációs terével. Nem abszurdabb az életnél és nem abszurdabb egy ma élő diktátornál, csak őszintébb és ettől talán még szerethető is egy kicsit... talán... egy kicsit... ideig-óraig. Messziről nézni szórakoztató lehet, mert minden határt áthág. Közelről rettenetesen veszélyes, az is, ha szeret, és az is, ha nem. Übük voltak, vannak és lesznek. Sajnos. Ha jön és látod, menekülj!

Orosz Ákos

 

A kiállításról: https://mucsarnok.hu/abszurd_kiralysag 

jegyár: 3000 Ft

Biztosítsa helyét helyszíni vagy online jegyelővétellel!

https://jegymester.hu/production/60619/mucsarnok-orosz-akos-exkluziv-tarlatvezetese-az-abszurd-kiralysag-c-kiallitason/6000691 

Szakmai jegy a helyszínen kapható. 

2023. szeptember 3. 16:00 - 17:00
Jegyek
2023. augusztus 31. 09:30 - 13:00
Előző program

ÁTJÁRÓ II. | Múzeumi tanévnyitó a Ligetben | Millennium Háza – NEO / Műcsarnok / Néprajzi Múzeum

2023. szeptember 7. 18:00 - 19:00
Következő program

Exkluzív tárlatvezetés Szalontay Tündével | Abszurd királyság – Az iskolakerülő művészet parodisztikus világa