Exkluzív tárlatvezetés Kondor Attilával Baranyay András kiállításán

Exkluzív tárlatvezetés Kondor Attila képzőművésszel Baranyay András Részben az egész című kiállításán

„Anekdoták mögé rejtett létfilozófia

Baranyay András az anekdotát,  az „oral history” átadásának e tipikusan élő beszédhez kötött, de az irodalomba is átnyúló műfaját életfilozófiai parabolaként használta. Ha mutattam neki egy új sorozatot, képterveket, arra szinte mindig egy történet felelevenítését hozta fel párhuzamként.

Amikor történetet mesélünk, újra átéljük azt. Sőt, egyes lélektani kutatások szerint a velünk történtek elmesélése alapozza meg emlékeink kialakulását. András történeteiből egy filozófiai-szemlélődő séta tanulságai álltak össze. Hogy miben lehetne összegezni őket? Talán a rácsodálkozás fogalmakat meghaladó tapasztalatának a hangsúlyozása, amit ma divatosan "aha-élménynek" mondanak. Vagyis, hogy egyfajta friss, a szemlélődés által felszabadított hozzáállás a lényeges, ami megalapozza a rácsodálkozásra, rádöbbenésre való képességet. Ezt nem csak a művészet, hanem a legegyszerűbb, köznapi dolgok tekintetében is gyakorolta. Ennek az attitűdnek sokkal inkább megfelelt alkotói formaként a képalkotás szavakon túli műfaja, mind a filozófiai elméletalkotás. Ezzel együtt Baranyay filozófiai tudatossággal mélyen átszőtt művészetet hozott létre, amelyek szemlélődő, egyetemes lételméleti kérdéseket felvető "beszédmódjában" már nincs semmi anekdota szerű.

                                                                                                                                              Kondor Attila

Belépőjegy: 2500 Ft

online jegyelővétel: https://jegymester.hu/production/60509/mucsarnok-exkluziv-tarlatvezetes-kondor-attilaval-baranyay-andras-kiallitasan/6000582

Az eseményre művészeti (képző-, zene-, tánc és művészetelméleti) közép- és felsőoktatási intézmény hallgatói és tanárai, újságírók valamint MAOE, IKT tagok részére 1000 Ft-os szakmai jegyet biztosítunk. Ez a jegytípus csak a helyszínen elérhető (online jegyelővétellel nem), a kedvezményre való jogosultságot a jegypénztárnál igazolni kell.  

2021. november 18. 18:00 - 19:00
Jegyek
2021. november 17. 18:00 - 20:30
Előző program

Műcsarnok Filmkör | Újrakezdés - A remény rabjai | Sidney Lumet: Az ítélet

2021. november 20. 10:00 - 13:00
Következő program

Kalandozás Síkföldön | Korhatár nélkül családi nap Matzon Ákos kiállításában