Szubjektív virtuális tárlatvezetés Szőnyei Tamással a Beat ünnep c. kiállításon  

Online program! Szubjektív tárlatvezetés Szőnyei Tamás zenei-kulturális újságíró, levéltárossal a Beat ünnep | Kőbányai János fotói c. tárlaton

A most bemutatott mintegy 200 fotó Kőbányai szociológiai írásaiban gyakran felbukkanó „beat-ünnep” és „beat-ünnep vége” fogalompárra fókuszál. Megjeleníti a beatnemzedék továbbélését, így a Kőbányai által »magyar Woodstocknak« tartott, május 1-i tabáni koncertek ünnepi jellegét kidomborító, a zene felszabadító hatását olykor eksztázisban megélő sztárokat és rajongóikat, illetve a beat-ünnep végét jelző Beatrice-korszak, a csöves jelenség, valamint a korai punk és alternatív klubkoncertek kiábrándultabb világát. Bár mindkét jelenségnek megvolt a nyugati előzménye, nálunk mégis sajátosan magyar jellegzetességeket öltött, nemcsak külsőségeiben, de abban is, hogy az idősebb generációval szembeni lázadásba a szocialista rendszer ifjúságpolitikájával szembeni elégedetlenség keveredett. Jóllehet az államhatalom részéről nálunk mindig voltak a popzenének támogatott formái, a beat és később a rock- és punkkultúra jó része a tűrt és tiltott kategóriák határmezsgyéjén mozgott. Így volt már az Illés együttes szilenciumra ítélésének idején, és ez a szemlélet lehetetlenítette el a Beatricét, illetve vezetett számos punk- és alternatív koncert (sőt zenekar) betiltásához, egyes előadók bebörtönzéséhez a nyolcvanas években. Kőbányai felvételei ekként a zenetörténeti dokumentáción túl a késő Kádár-korról is látleletet nyújtanak.

 

Az eseményt YouTube és Facebook oldalunkon tesszük közzé a megjelölt időpontban 

https://www.facebook.com/Mucsarnok (Premier) 

https://www.youtube.com/user/mucsarnok (Premier) 

 

A kiállítás jelenleg virtuális sétán tekinthető meg: http://mucsarnok.hu/panoramafoto/beat/

Eddigi gyakorlatunkhoz képest új, kibővített sétákat is kínálunk, melyekkel nem csak a tárlat hangulatát kívánjuk bemutatni, hanem 100%-ban bejárhatóvá tesszük azt. Minden kiállított mű külön-külön előhívható, a bejárást hang- vagy videóanyaggal is kísérjük.

Az extra bejárást a normál belépőjegyek árának 50%-ért kínáljuk.

https://www.jegymester.hu/hun/Event/6000533/Virtualis-seta-extra-%7C-BEAT-UNNEP-%7C-Kobanyai-Janos-fotoi

 

2021. február 6. 19:00
Jegyek
2021. január 31. - március 7.
Előző program

Exkluzív bepillantás a Hórusz Archívumba | Kardos Sándor Haris László kurátorral beszélget

2021. február 12. - február 14.
Következő program

Egy időben | Szubjektív virtuális tárlatvezetés Szalontay Tündével