Serge Bloch dedikál | Biblia – Az ősi történetek

Az EGYSZER VOLT, SOKSZOR VOLT c. kiállításon Serge Bloch Rajzai és Frédéric Boyer szövege alapján megelevenednek az Ószövetség történetei
A kiállítás megnyitója előtt Serge Bloch dedikálja a nemrég a Scolar kiadó gondozásában magyarul is megjelent, a Biblia – Az ősi történetek c. könyvet.
Az ősi história, az Ószövetség néhány epizódja Frédéric Boyer szövege és Serge Bloch rajzai nyomán elevenedik meg a 35 fejezetből álló könyvben. Kitaszítás, vándorlás, találkozások és felfedezések: az ember örök történetei nem változnak, mintha a mi mai életünk eseményei peregnének a rajzokon.
 Serge Bloch számára az elmúlt évek legnagyobb munkája volt az Ószövetség illusztrálása. Négy évig dolgoztak rajta Frédéric Boyer-val folyamatos diskurzusban. A könyvhöz közel kétezer rajz készült.  
Frédéric Boyer a bibliai szövegek elismert kutatója és fordítója. A Serge Bloch-al közös Biblia adaptációt megelőzi az Írók Bibliájának is nevezett új francia Biblia fordítás, amelynek szerzői exegéták és írók voltak közösen. A felhalmozott tudás és ismeretanyag a Biblia -  Az ősi történetek szintetizáló és értelmező szövegezéséből is és a  függelékében olvasható magyarázatokból is jól nyomon követhető.  
Önálló műalkotás ez a neon és metál színekben játszó, tekintélyes méretű kötet. Harmincöt történetet mesél el az Ótestamentumból a Genezistől Dániel könyvéig modern és szórakoztató stílusban, ihletett illusztrációkkal és takarékos, míves prózanyelven. Serge Bloch értő és érzékeny módon eleveníti meg mindannyiunk kedves bibliai jeleneteit, látszólag egyszerű grafikái szokatlan érzelmi mélységet és eseménygazdagságot hordoznak. A közérthető és elgondolkodtató szövegeket a történetek hátterét és szimbolikáját megvilágító jegyzetek kísérik. Kortárs aktualitással teli, univerzális érvényességű szövegek ezek szerelemről haragról, árulásról, hitről és bátorságról — olvasásuk minden generációt, hívőt és hitetlent egyaránt arra sarkall, hogy új fénytörésben lássa a már jól ismert bibliai történeteket. Az ötszáz oldalas, kétezer grafikával ellátott kötetből egy százötven perces animációs film is készült. A filmet ugyanazzal az ambícióval készítette a két szerző, mint a könyvet: igyekeztek bibliai szöveg teljes gazdagságát visszaadni, hogy a fiatalabbak is befogadhassák, beleérezhessék magukat a történetekbe.  
2019. október 10. 16:00
Jegyek
2019. október 9. 18:00 - 20:30
Előző program

Műcsarnok Filmkör | Megszállottság | Carl Theodor Dreyer: Szent Johanna - Jeanne D'Arc

2019. október 13. 10:30 - 13:00
Következő program

Korhatár nélkül! Családi nap Kondor Attilával | Szabadságtapasztalat