Záró kurátori tárlatvezetés Orosz Istvánnal Gyulai Líviusz kiállításán

Záró kurátori tárlatvezetés Orosz Istvánnal, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas grafikusművész, animációsfilm-rendező, íróval, Gyulai Líviusz egykori barátjával, munkatársával.

A litográfia készítésének pontos leírása  és a munkálatokban segédkezők bemutatása

A kő legyen finom szemcséjű szürke tömb. Három hüvelyk, vagy vastagabb. Az Oroszlános kapu mellett látni ilyesfélét. A csiszolás Sancho dolga mindig – hozzá homok, háromszor átszitált, a Nagymamák tengerpartjáról való. Habkő téglácskákon csúszkálva föl s alá, a végső simítás Duci Margó reszortja. Bő vízzel öblögesse Karnyó kalmár neje, s híg ecettel agg Dorottya mossa át. Turbános pocak Mehemed cipekedjen a kővel ki a napsütésre, s őrizze ott, amíg kiszárad. Jó zsíros tus kell a rajzoláshoz: szír aszfalt, méhviasz, birkafaggyú és korom desztillált főzete, van is spájzolva bőven, mióta a komisz kölyök naplójára dőlt egy csészényi drága lé. Ami a tollat illeti, kemény acél legyen, szép ívű és rugalmas. Más fajta jó a laza rajzhoz, más a pára könnyű pontozásához, s újabb megint a kontúr húzásakor. Az oktogon-bicikli bajnoka ebben is tanácsod ad. Delfinia csöpp boltocskáiban bő választékban áll, méret szerint sorolva és szín szerint dobozba gyűjtve mind. Egy támaszték a kéz alatt hasznos lehet pihentetőnek, öreg Casanova, s hogy a verejték majd nyomot ne hagyhasson a kövön – persze egy ív papír is megteszi… vagy egy kopott fázisrajz pausz, az Új lakók egy rajzfilm-lapja tán. Psyché legyen, ki hozzád ül majd bal felől, s a legelésző sárkány szüze vezesse jobbodat. Málhás, esernyős vén clochard-Robinson hajoljon majd mögéd (egyetlen Péntekéhez) s borostás Jónás lessen vállad mögül. Elhúzódva tán e két halbűzös szigetlakótól, módolt kényeskedéssel, rejtvén kíváncsiságát ott lesz a báró is: Münchhausen. Jobb lesz nem fészkelődni. Ott hátul is. Mátyás király s te, Döbrögi. Pisszenni se. Hadova, Hamuka. Lélegzet visszafojtva. Aztán egy korsó sör jöhet, Egon Erwin Kisch Prágájából való (a habra Szinbád ügyeljen), s egy cigarettányi megérdemelt szünet. (Kossuth Lajos)

A kész rajzot síkporos vattával Gertrúd, a nevelőnő „kezeli” majd. Lipitlotty, a pesti gavallér jön a gumiarábikummal. S máris felhordható a salétromsav. Kényes feladat, nem bízható másra csak kékszakáll királyra. VIII. Henrik figyelje a pezsgést, ügyeljen a rajzra, a vékony vonalak nehogy eltünedezzenek. Megint arábikum: Lipitlotty és Tipptopp – és újabb száradás: mint tudjuk, a török vigyázza. Közben híg aszfalt-tinktúrát kell keverni, amelyben a Fársángi dámáknak aligha van párja. A kimosás is rájuk bízható: Orsolyára, Rebekára. Folyóvíz, puha kelme, s némi fenyőszagú terpentin szükségeltetik majd, s jöhet a kőnyomó festék: lenolaj kencében eldörzsölt gáz-korom. Emlékeznek-e a lik-szentelő papra (ófranciából fordította Kormos), ő hengerelje fel festékkel a követ, távolítsa el a fölösleget, s álljon mellette készenlétben Mehemed, hogy a présbe emelje. A befestékezett rajzra szokott műgondjával a Fáramászó báró fektesse a papírt. Puha, kézzel merített árkust, az Érzékeny utazások vidékéről valót.  A Kettészelt őrgróf tegye rá a makulatúra ívet is, meg a kartont, s Nyársfogató Jakab tekerje át a sajtón a követ. A nyomás erejének beállításáért ki más felelős: a Nemlétező lovag. Karton makulatúra le, a nyomatot két ujjal megcsippentve, óvatosan Erzsébet királynő emelje föl. Don Quijote, gyerünk a lámpához vele. A többi is jöhet, állják csak körül s olvassák: cím, sorszám és persze jobbra lent a szignatúra: Gyulai Líviusz.

Belépés: aznapi kiállítási jeggyel

Vendégeket regisztrációhoz kötötten, korlátozott számban tudunk fogadni a programon.

Regisztráció: https://forms.gle/QSiSgSqHm4F5Nk6g9 

 

 

2022. február 17. 18:00 - 19:00
Jegyek
2022. február 16. 18:00 - 20:30
Előző program

Műcsarnok Filmkör | Újrakezdés - Nyikita Mihalkov: Etűdök gépzongorára

2022. február 23. 17:00 - 18:00
Következő program

Kurátori tárlatvezetés és akusztikus költészeti performance Petőcz András kiállításában