Exkluzív tárlatvezetés Szalontay Tündével | Abszurd királyság – Az iskolakerülő művészet parodisztikus világa

"Nekem az ALFREDJARRY-ság az a fajta szabadság, amit leginkább gyerekként élhettünk át játék közben. Amikor a játék komolysága még élet-halál fontosságú volt. A színészi lét is valamennyire ilyen. Sőt,  ̶  mondják  ̶   egy kicsit a gyermekkor meghosszabbítása, vállalva a felnőttkor felelősségét is. 
Igaz, de a Jarry féle „übüi” pimaszság, merészség, groteszkség talán méginkább az improvizációs előadásokban tapasztalható meg. Ahol a humor elengedhetetlen ahhoz, hogy élő, élvezhető maradjon egy-egy ott születő jelenet. 
Ugyanakkor milyen jó lenne a mindennapokban is ilyen nyitott és érzékeny figyelemmel lenni, ilyen bátran, merészen létezni, kilépve az unalomig ismert, szűkös kereteink közül. Kifordítani, kifigurázni mindent, ami fontos, hogy azután (valami) teljesen újszerűen tudjunk ránézni. 
Erre hív minket Jarry. Erre hívnak a Patafizikusok. Erre hívom én is a látogatókat: s ne csak nézzünk, de játsszunk is egy kicsit „agyatlanul”.
S még az is lehet, hogy maga Übü mama is velünk lesz."
Szalontay Tünde
 
Exkluzív tárlatvezetés Szalontay Tünde színművésszel az Abszurd királyság – Az iskolakerülő művészet parodisztikus világa című kiállításon
Az avantgárd hőskorszaka még 19. századvégi művészet volt. Kevésbé tudott azonban, hogy ennek egyik kulcsszereplője Alfred Jarry, a patafizika tudományának megfogalmazója, melyet Wagner Gesamtkunstwerk-gondolatával állított szembe. A patafizika tudományát az 1898-ban írt – de csak Jarry halála után megjelent – másik fő művének címszereplője, Dr. Faustroll művelte elsőként. Ez a mű tartalmazza az „új tudomány” Elveit és Céljait: „A patafizika a kivéltelek tudománya, de olyan világot tanulmányoz, ahol minden kivétel.” Faustroll értelmezése szerint a világ nem más, mint önmaga kivétele. A patafizika számára a művészet és a tudomány elválaszthatatlan. Egy új művészi tudományt, vagy ha úgy tetszik, tudomány-művészetet művel, a totális harmónia érdekében – a humor jegyében: „A művésznek magának kell mesterműnek lennie.” (Duchamp: Rebel Ready-made, 1966)
Jarry mitológiája elsősorban az Übü-drámáiban fogalmazódik meg, és személyes mítosza is döntően ezekből eredeztethető.
 
A kiállításról: https://mucsarnok.hu/abszurd_kiralysag
jegyár: 3000 Ft
Biztosítsa helyét helyszíni vagy online jegyelővétellel!
Szakmai jegy a helyszínen kapható.

 

A kiállítás a kísérőprogramok ideje alatt csak programjeggyel látogatható. 

2023. szeptember 7. 18:00 - 19:00
Jegyek
2023. szeptember 3. 16:00 - 17:00
Előző program

Exkluzív tárlatvezetés Orosz Ákossal az Abszurd királyság – Az iskolakerülő művészet parodisztikus világa c. kiállításon.

2023. szeptember 16. 15:00 - 16:00
Következő program

Garami Gréta záró tárlatvezetése | Abszurd királyság. Az iskolakerülő művészet parodisztikus világa