Kovács Krisztina záró tárlatvezetése Für Anikó színésznővel Françoise Gilot: Felszálló Főnix c. kiállításán

frissítés: Programunkra minden jegy elkelt!
A kiállítás a kísérőprogramok ideje alatt csak programjeggyel látogatható.A Műcsarnok Françoise Gilot | Felszálló Főnix c. kiállításának záró programján Kovács Krisztina, a Várfok Galéria művészeti vezetője, a kiállítás kurátora tart tárlatvezetést, mely alkalommal Für Anikó színművész Françoise Gilot művészetelméleti írásaiból olvas fel.

Gilot nyolc évtizedet felölelő festészeti munkássága mellett számos művészetelméleti könyvet írt, a tárlatvezetésen elhangzó szövegrészletekből megismerhetjük a művész arc poetikáját, betekintést enged az alkotás folyamatának sokszínűségébe, megismerhetjük, hogy mi és kik jelentettek számára inspirációt. Írásai kordokumentumok, melyek árnyalják a korabeli művészeti színteret és érdekes információkkal szolgálnak a művésztársak közötti kapcsolati viszonyokról.

Külön érdekesség, hogy Für Anikó szinkronizálta Natasha Taylort a Túlélni Picassót c. filmben.

A Műcsarnok kiállítása a művész Európában valaha megrendezett legátfogóbb bemutatkozásának tekinthető. Az egészen korai, még a pályaindulást reprezentáló művektől kezdve az életmű kései szakaszát jelentő 2016-os papírmunkáig Gilot főbb korszakai, témái és sorozatai mind felvonulnak. Olyan meghatározó momentumai villannak fel az életműnek, mint a kezdeti, még a Picasso mellett töltött időszakából származó drámai önarcképe, a legendás párizsi Mourlot-műhelyben készített egyik első litográfiája, a ’80-as évek monumentális lebegővásznai, vagy a ’90-es évek kiemelkedő fontosságú sorozatának, a Vándornak a darabjai, melyek hosszú idő után újra együtt láthatók. A tárlat a Rozsda Endréhez fűződő megindító barátságának is emléket állít, hiszen ennek a rendkívüli kapcsolatnak köszönhető Gilot Magyarország iránt érzett szeretete, kötődése és az elmúlt évtizedekben a magyar művészeti színtéren való jelenléte. Utóbbinak méltó bizonyítéka, hogy a Műcsarnok szinte teljes kiállítási anyaga magyar magángyűjteményekből kölcsönzött művekből jött létre.

A kiállításról bővebben: https://mucsarnok.hu/gilot

jegyár: 3500 Ft

Biztosítsa helyét helyszíni vagy online jegyelővétellel!

https://jegymester.hu/production/60649/mucsarnok-kovacs-krisztina-zaro-tarlatvezetese-es-fuer-aniko-felolvasasa-francoise-gilot-kiallitasan/6000722

Szakmai jegy (3000 Ft) a helyszínen kapható.

A kiállítás a kísérőprogramok ideje alatt csak programjeggyel látogatható.

Az exkluzív programokra, így a jelen programra sem érvényes a Műcsarnok éves belépőkártya.
Az éves belépőkártyával rendelkezőknek helyszíni elővételes vagy normál jegyvásárlás esetén 30% kedvezményt biztosítunk.

 

 

2024. február 8. 18:00 - 19:00
Jegyek
2024. február 3. 15:00 - 16:00
Előző program

Kovács Krisztina záró kurátori tárlatvezetése Françoise Gilot kiállításán

2024. február 17. 16:00 - 17:00
Következő program

Sánta Gábor építész szubjektív tárlatvezetése | Keletelt sorsok: magyar építészek Ázsiában