Hangjegyzetek Gilot utazásaihoz – az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál exkluzív programja Françoise Gilot kiállításán

A programra minden jegy elkelt!

„… a művészetem nem a mindennapi valóságból való menekülési kísérlet, hanem ének a félelemmel szemben.” - Françoise Gilot
Az idén nyáron 101 éves korában elhunyt festőművész, Françoise Gilot a 20. század egyik legendás alakja és kiemelkedő művésze volt. Nyolc évtizedet felölelő festészeti munkássága mellett számos művészetelméleti könyvet írt, verseskötetet publikált és illusztrált, tanított egyetemen, táncelőadásokhoz készített díszlet- és jelmezterveket. A Műcsarnokban látható Felszálló Főnix című kiállítás a művész eddigi legátfogóbb bemutatkozásának tekinthető. Gilot gyakran hasonlította alkotási módját, a színekkel és a formákkal való képi építkezést a zeneszerzéshez, fontos inspirációs forrása volt a zene és a tánc. Kovács Krisztina, a kiállítás kurátora és egyben a társszervező intézmény, a Várfok Galéria művészeti vezetője, fontosnak tartja a művészeti ágak közti párbeszédet, ezért gyakran szervez a Várfok Galéria kiállításaihoz szorosan kapcsolódó kortárs zenei koncerteket.
Ez alkalommal a klasszikus ’Pierrot-ensemble’ öt hangszerén – zongora, hegedű, cselló, fuvola, klarinét – öt zeneszerző művei szólalnak meg a kiállított művek között. A szerzők különböző generációk tagjai, műveik különféle módokon kötődnek a képekhez.
Dukay Barnabásnak a Françoise Gilot tiszteletére írott régebbi zongoradarabja mottóként áll a program elején. Ezután a kiállítás kurátora, Kovács Krisztina beszél Gilot képeiről és a művész zenéhez fűződő viszonyáról, majd Bali János, a zenei program kurátora ad az Átlátszó Hang hagyományai szerint beavató bevezetést a felhangzó művekhez. Noëmi Haffner erre az eseményre komponált két tételes műve Gilot két, a kiállításon látható képét jeleníti meg hangokban (Az árnyék és a fény tánca; Testek mozgásban). Varga Judit ablak-sorozata ugyan nem Gilot-ra reflektál, hanem a Covid-járvány idején készült, a bezártságot a kinézéssel oldó darab – ám gesztusai, szemlélete, léptéke tökéletesen illenek a kiállításhoz. Marko Vesić fúvós duettje és Balogh Máté ensemble-darabja is erre a koncertre készült: Gilot-nak az egzotikumhoz és a távoli világokat megismerni akaró utazásokhoz való vonzódását idézik meg.
Az esemény az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál, a Műcsarnok és a Várfok Galéria együttműködésével jött létre.
 
Műsor:
Dukay Barnabás: Összevetett jövendő - látogatás (hangkép)
Noëmi Haffner: Images (2023) ősbemutató
Varga Judit: Fenster (2020) – részletek
Marko Vesić: f.earX! (2023) ősbemutató
Balogh Máté: Françoise Gilot en Afrique (2023) ősbemutató
Közreműködik: 
Ránki Fülöp – zongora
Robotka Bertalan – zongora
Osztrosits Éva — hegedű
Bán Máté — fuvola
Szűcs Péter — klarinét 
Zétényi Tamás — cselló 
Vezényel: Balogh Máté
Moderátor: Bali János és Kovács Krisztina
Támogató: NKA
A kiállításról bővebben: https://mucsarnok.hu/gilot
 
jegyár: 3500 Ft
Biztosítsa helyét helyszíni vagy online jegyelővétellel!
 
Szakmai jegy (3000 Ft) a helyszínen kapható.
A kiállítás a kísérőprogramok ideje alatt csak programjeggyel látogatható.
Az exkluzív programokra, így a jelen programra sem érvényes a Műcsarnok éves belépőkártya.
Az éves belépőkártyával rendelkezőknek helyszíni elővételes vagy normál jegyvásárlás esetén 30% kedvezményt biztosítunk.
 
 

Támogató

2024. január 13. 15:00 - 16:00
Jegyek
2024. január 11. 18:00 - 19:00
Előző program

Kerekasztal-beszélgetés Délnyugat-Ázsiáról

2024. január 14. 15:00 - 16:00
Következő program

Kovács Krisztina kurátori tárlatvezetése Françoise Gilot kiállításán