Kertek és műhelyek | 80+20: KOVÁTS Albert és a Magyar Festők Társasága

KOVÁTS ALBERT ÉS A MAGYAR FESTŐK TÁRSASÁGA


Kováts Albert idén ünnepelte 80. születésnapját, ez alkalomból rendezett tárlatán a legutóbbi években készült képeiből látható válogatás.
A kollázs a 80-as években vált kizárólagos műfajjá Kováts Albert művészetében, de mint képszerkesztési elv folyamatosan jelen van az életműben, akár a legkorábbi festményeket, akár a későbbi vagy a legutóbbi időszak képeit nézzük (például Az éj, 2011). Munkásságának másik, szintén szembetűnő, kontinuitást jelentő tényezője a tematika: a visszatérő szereplők és motívumok – diktatúrák arctalan katonáinak, tisztjeinek, uralkodóinak és szenvedő alanyainak – jelenléte. Kováts Albert művészetének emblematikus alakja Übü, illetve az „übüséget” képviselő egyéb lények. Képeinek fontos motívuma a labirintus, a hálózat, a térképszerkezet, amely jelképesen az emberi lét, illetve az aktuális, mindenkori hatalmak útvesztőinek megjelenítése is. Az élő felületek struktúrákká, architektúrákká (Újbuda, 2009) vagy térképekké állnak össze, hálózatokat, labirintusokat alkotnak képein. Kováts Albert számára a kompozíció jelenti az elsődleges eszközt a gondolatok kifejezéséhez – ehhez keresi és találja meg a megfelelő technikai vagy formai eszközöket.

Kováts Albert alapító tagja és hosszú évek óta elnöke az 1995-ben megalakult Magyar Festők Társaságának. Az ő kitartásának, aktivitásának, állhatatos szervezőkészségének és kifogyhatatlan ötleteinek köszönhető, hogy ez a szervezet immár 21 éve működik a magyar festőművészek legnagyobb, országos hatáskörű szakmai szervezeteként. A művészeti élet és a festőszakma szempontjából fontos tevékenysége sokat elárul Kováts Albert művészi és emberi értékeiről, szakmai hozzáállásáról, és szervesen hozzátartozik alkotói pályájához is.
A jelenlegi születésnapi tárlat ezért csak úgy lehet teljes, ha valamilyen módon a Magyar Festők Társasága is megjelenik. A kurátor felkérésére a kiállításon szereplő alkotók műveikkel elsősorban a 80 éves mestert köszöntik. A 27 festő nem reprezentálhatja a közel 300 tagú szervezetet, de alapelveit a bemutatásra kerülő anyag jól tükrözi. Az egyesület szabadon kezeli a műfaji határokat, nem preferál egyetlen művészeti irányzatot vagy divatot sem, és elszántan kiáll minden új művészi kezdeményezés, minden egyéni formai megoldás mellett. A társaság a magyar festészet sokszínűségének ápolását tartja fontosnak: különböző felfogású, tematikájú és stílusú művek a kortárs művészetünk pluralitását, sokszínűségét szimbolizálják.

Kiállítók:

KOVÁTS Albert

BAKSAI József
BARABÁS Márton
BIKÁCSI Daniela
BIRKÁS István
DRÉHER János
GÁLL Ádám
GANCZAUGH Miklós
HAJDÚ László
JOVIÁN György
KIRÁLY Gábor
KONOK Tamás
KOPÓCSY Judit
KOVÁCS Péter
LÓRÁNT János
M. NOVÁK András
MOLNÁR Péter
MÓZES Katalin
SZEGEDI Csaba
SZÉKÁCS Zoltán
SZILY Géza
SZURCSIK József
T. HORVÁTH Éva
TÓTH Ferencz
TURCSÁNYI Antal
VANKÓ István
VÁRADY Róbert
WAGNER János

 

GYŰJTŐJEGY - ÚJ JEGYKONSTRUKCIÓ A 120 ÉVES MŰCSARNOKBAN
Érvényes az alábbi programokra:
Kiállítások, színházi esemény, zenei és filmes program, tárlatvezetés, művészetpedagógiai foglalkozás.
A három vagy hat alkalomra szóló gyűjtőjegy szabadon felhasználható, akár családjával, barátaival együtt is. Három alkalomra 3600 Ft, hat alkalomra 6000 Ft. Diákoknak és nyugdíjasoknak féláron.

2016. december 7. - 2017. január 8.

Műcsarnok

Jegyek
2016. december 2. - 2017. március 5.
Előző kiállítás

ENTER - a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) művészeti hallgatóinak kiállítása

2017. január 18. - február 19.
Következő kiállítás

Jutalomjáték | Stefanovits Péter: Szívzörej