Schickedanz évforduló | alkalmi kedvezmény

2021. október 14-én ünnepeljük a Műcsarnok tervezője, SCHICKEDANZ ALBERT kiváló építész, festőművész, tanár születésének 175. évfordulóját.

Schickedanz egyik első és legnagyobb műve a Műcsarnok építése volt.

 

„Schickedanz Albert (1846–1915) már negyedszázada működött építészként Budapesten, amikor megkapta életének második jelentős építészeti feladatát, a Műcsarnok tervezését. A Műcsarnok előcsarnoka Schickedanz egyik legigényesebben kialakított belső tere. A millenniumi kiállítás Történeti Főcsoportjának belső terveit párhuzamosan készítő építész az ott megjelenített Bakócz kápolna varázsa alatt, a kápolna szerkezetét és részletformáit transzponálta az előcsarnokba. Az, hogy Schickedanz miért a magyar művészet történetéből keresett előképet, magyarázható az épület készültének idejével, de az, hogy a kevés megmaradt mű közül rátalált arra, amely a legszervesebb kapcsolatban állt kora európai művészetével, nem tekinthető véletlennek. Ha a magyarországi műemlékek közül valami közel állhatott ízléséhez, az minden bizonnyal a kis mérete ellenére is nagyszerű, minden provincializmustól távol álló Bakócz kápolna lehetett.”

Részlet Gábor Eszter: A Műcsarnok előcsarnoka és az esztergomi Bakócz kápolna című tanulmányából.

 

Tekintsék meg a 2015-ben rendezett, ...és formát ölt a gondolat… | SCHICKEDANZ ALBERT, A Műcsarnok építője c. tárlatunkon készült virtuális sétát: http://mucsarnok.hu/panoramafoto/schickedanz/

 

A 175. évforduló napján, október 14-én a Műcsarnok alkalmi kedvezményt, 175 Ft-os belépőjegyet biztosít látogatóinak, az összes kiállítására.

2021. október 12. kedd 14:15

Kiadványok online

Előző hír