„Kis történetek, kis titkok” | „Gyermekkori (rém)álmok” | LYNCH pályázatok

 

LYNCH PÁLYÁZAT / Műcsarnok

A Budapest FotóFesztivál szervezője(1) és a Műcsarnok(2) filmes és fotós pályázatot hirdet a Műcsarnokban látható David Lynch kiállításához kapcsolódóan

 

A pályázat két főkategóriából áll:

 • Kis történetek, kis titkok” professzionális rövidfilm pályázat
 • „Gyermekkori (rém)álmok” nyílt fotópályázat

A pályázatra való nevezés és a pályaművek beküldése díjmentes.

A pályaművek elbírálását mindkét főkategóriában - többfordulós kiválasztással - szakmai zsűri látja el. A pályázat zsűrizése anonim.

 

Kis történetek, kis titkok” professzionális rövidfilm pályázat

A pályázat rövidfilmes főkategóriájában a kiírók minden hazai, illetve határon túli, 18. életévét betöltött professzionális filmkészítő vagy film/média szakos felsőoktatásban részt vevő hallgató pályázatát várják. Olyan munkákat, amelyek David Lynch munkásságától, és  különösképpen mostani budapesti kiállításától inspirálódva, az ő szellemiségéhez hűen, de egyéni módon tárják föl és mutatják be a film eszközeivel Lynch alkotói világának karakterét, képi világának és hangi univerzumának roppant változatos, markánsan egyedi jellegét. A kiírók alapos és elmélyült videó munkákat várnak, de a David Lynch-re annyira jellemző finom iróniát is szeretnék viszontlátni. Olyanokat, amelyek képesek bejárni a józan realitás és a béklyók nélküli szürrealitás határvidékeit.

Pályázni egy, 2019. március 20. és 2019. május 10. között készült, maximum 3 perces, legalább HD minőségű rövidfilmmel lehet.

Zsűritagok: Horváth György, a Titanic Nemzetközi Filmfesztivál igazgatója, Kende János filmoperatőr, Török Ferenc, Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró.

 

„Gyermekkori (rém)álmok” nyílt fotópályázat

A nagyközönség számára meghirdetett fotópályázat minden hazai, illetve határon túli, 18. életévét betöltött természetes személy számára nyitott, további megkötés nélkül.

A kiírók olyan munkákat várnak, amelyek David Lynch munkásságától, különösképpen mostani budapesti kiállításától inspirálódva, az ő szellemiségéhez hűen, de egyéni módon tárják föl és mutatják be a fotográfia eszközeivel a gyermekkor vizuális emlékeit, a gyakran rejtőző, néha félig a tudatalattiban szunnyadó, s nem is mindig kellemes, melengető vagy boldogító képeket.

Pályaművek az alábbi kategóriákban adhatók be:

 • Gyermekkori (rém)álmok” (egyedi)
 • Gyermekkori (rém)álmok” (sorozat)

 

Pályázni 2019. március 20. és 2019. május 10. között készült képekkel lehet. Egy pályázó maximum 3 egyedi képpel, és/vagy maximum 1 képsorozattal jelentkezhet. A képsorozat legfeljebb 7 képet tartalmazhat. Egy kép csak egyszer adható be, nem szerepelhet egyszerre egyedi képként és sorozat részeként is.

Zsűritagok: Kocsány Kornél fotográfus, a Budapest FotóFesztivál projekt koordinátora, Somosi Rita művészettörténész, a Budapest FotóFesztivál alapítója, Szarka Klára fotótörténész, a Budapest FotóFesztivál kurátora.

 

A pályaművek beadási határideje egységesen: 2019. május 10. 12.00 óra

 

A PÁLYÁZATRA JELENTKEZÉS MENETE

Pályázni kizárólag online módon lehet, jelen pályázat hivatalos honlapján (https://budapestphotofestival2019.econtest.hu). A pályázás és a zsűrizés technikai lebonyolítását az eContest pályázatkezelő rendszer támogatja. A pályázat oldaláról lehet az eContest rendszerbe regisztrálni és/vagy bejelentkezni, majd nevezni és pályaműveket feltölteni. A zsűri is ebben a rendszerben fogja értékelni a beérkezett pályaműveket.

Nevezni 2019. március 20. 10:00 órától 2019. május 10. 12:00 óráig lehet.

A jelentkezés feltételei:

 • az eContest rendszerben való regisztráció/belépés
 • az online nevezési adatlap kitöltése
 • a rövidfilm pályázat esetén nyilatkozat arról, hogy a pályázó professzionális filmkészítő vagy film/média szakos felsőoktatásban részt vevő hallgató
 • az Adatvédelmi tájékoztató és az ahhoz tartozó nyilatkozatok elfogadása
 • a pályázat tárgyát képező pályaművek feltöltése
 • a pályázat véglegesítése

 

 

A jelentkezés lépései:

 1. Regisztráció/belépés az eContest rendszerbe

A pályázat oldaláról (https://budapestphotofestival2019.econtest.hu) lehet az eContest rendszerbe regisztrálni. Akik már korábban regisztráltak más pályázat kapcsán, azok a „Belépés” gombra kattintva, a felhasználónév és a jelszó megadásával be tudnak lépni.

Elfelejtett jelszó esetén a már regisztrált e-mail cím megadásával új jelszó kérhető. Ebben az esetben nem szükséges újbóli regisztráció. A kérés elküldését követően az eContest rendszer e-mailben elküld egy linket a megadott e-mail címre, amely segítségével beállítható az új jelszó.

 1. Az online nevezési lap kitöltése

Az online nevezési adatlap a regisztrációt és/vagy a belépést követően válik elérhetővé. Egy pályázónak – függetlenül attól, hány kategóriában pályázik – csak egy nevezési adatlapot szükséges kitöltenie. A teljes név és az e-mail cím megadása kötelező.

Az adatlapon ezután ki kell választani, hogy a pályázó a pályázat mely főkategóriáiban kíván indulni (Rövidfilm/Fotó/Mindkettő). A feltöltő felület ennek megfelelően fog megjelenni.

Amennyiben a pályázó a rövidfilm pályázaton (is) kíván indulni, nyilatkoznia kell arról, hogy professzionális filmkészítő vagy film/média szakos felsőoktatásban részt vevő hallgató. Ehhez opcionálisan hozzárendelhető a munkahely vagy a felsőoktatási intézmény neve is.

A pályázó továbbá igazolja, hogy a pályázati feltételeket elfogadja, beküldött pályaművei minden tekintetben megfelelnek a kiírásnak. A nevezéssel a pályázó kijelenti, hogy a pályaműveket ő készítette és rendelkezik azok eredeti változatával.

A nevezési lap kitöltése a szükséges nyilatkozatok megtételével válik teljessé.

 

 1. Pályázati anyagok feltöltése, valamint a pályázat véglegesítése

A pályázati anyagok feltöltésekor a pályázók a nevezni kívánt technikai feltételeknek megfelelő pályaműveket tölthetik fel a szerverre, ezért kérjük, hogy a pályaművek technikai paramétereiről szóló részt alaposan olvassák át.

Az érvényes pályázat feltétele a pályamű címének megadása, melynek kritériumai a „Formai és technikai követelmények” pontban olvashatók. A pályamű leírását tartalmazó mező kitöltése nem kötelező. A jelentkezési határidő végéig a pályázók tetszőleges alkalommal, szabadon módosíthatják feltöltött anyagaik tartalmát mindaddig, amíg nem véglegesítik a pályázatukat, az erre vonatkozó gombra történő kattintással.

Felhívjuk a pályázók figyelmét arra, hogy a leadási határidő vége előtt, az utolsó napokban, a tömeges használat miatt a feltöltés lelassulhat, ezért kérünk minden pályázót, hogy a feltöltést minél előbb végezze el.

 

 1. Adatvédelmi tájékoztató és az ahhoz tartozó nyilatkozatok elfogadása

A pályázó a nevezési adatlap kitöltésével, a pályázati anyag beküldésével, az Adatvédelmi tájékoztató és az ahhoz kapcsolódó nyilatkozatok elfogadásával automatikusan elfogadja a Budapest FotóFesztivál (KAFE) és a Műcsarnok jelen pályázati kiírásában, illetőleg az eContest rendszerben rögzített feltételeket is, és egyben hozzájárul, hogy a beküldött pályaműveket a rendezők térítésmentesen:

 • a Műcsarnokban bemutatásra kerülő anyagaiba beválogassák és azt a Budapest FotóFesztivál és a Műcsarnok neve alatt, a kiállítás(ok) részeként, időbeli és térbeli korlátozás nélkül bemutassák
 • a pályázattal és a kiállítással kapcsolatos publikációkban, marketing anyagokba – a szerző nevének feltüntetésével – felhasználják
 • a Budapest FotóFesztivál és a Műcsarnok internetes felületein – a szerző nevének feltüntetésével – felhasználják a pályázattal és a kiállítással kapcsolatosan.
 • a pályázat online archívumában megőrizzék
 • nyilvánossá tegyék a pályázat hivatalos honlapján (https://budapestphotofestival2019.econtest.hu)

 

A pályázatra beküldött pályaművek kizárólag a Budapest FotóFesztivál és a Műcsarnok jelen kiírásban rögzített kiállításához és pályázatához kötődő rendezvényeihez és kommunikációjához, illetve a támogatóknak a pályázathoz és kiállításhoz kapcsolódó kommunikációjához használhatók fel térítésmentesen. A pályaművek minden további online vagy offline kiállításon és egyéb eseményen való felhasználásához a pályázó írásbeli beleegyezése szükséges.

A pályázó tudomásul veszi, hogy beadott művei a pályázat honlapjának nyilvános (https://budapestphotofestival2019.econtest.hu) archívumába kerülnek.

 

FORMAI ÉS TECHNIKAI KÖVETELMÉNYEK

Képfelbontás:

A kép rövidebbik oldala nem lehet kisebb, mint 1080 pixel, a hosszabbik oldala pedig nem haladhatja meg az 1920 pixelt. Az ezen értékhatárokon kívüli képeket a rendszer automatikusan elutasítja, és nem engedi feltölteni.

Kép formátum és méret:

Pályázni és feltölteni kizárólag JPEG (JointPhotographicExperts Group) formátumú képpel lehet. A képtömörítési minőség 100% (százalék) ajánlott. A maximális fájlméret 3 Mbyte. Ennél nagyobb méretű képeket a rendszer automatikusan elutasít, és nem enged feltölteni. (Nagyobb fájlméret esetén javasoljuk a felbontás és/vagy a tömörítés arányának módosítását.)

A rövidfilm formai és technikai követelményei:

A videók maximum 3 percesek lehetnek. Pályázni Youtube vagy Vimeo csatornára feltöltött, nyilvános videó URL címének beküldésével lehet. A videóknak legalább HD (1280x720 pixel) minőségűeknek kell lenniük.

A videókon szereplő hangi és képi anyagok jogsértő felvételeket nem tartalmazhatnak. A videó elérthetőségét a pályázat teljes ideje alatt a pályázó felelőssége biztosítani.

 

       Pályaművek címe és leírása:

A zsűrizés anonimitásának megőrzése érdekében fokozottan felhívjuk a pályázók figyelmét arra, hogy a pályamű címe és leírása nem tartalmazhat utalást a szerző kilétére.

 

 

ZSŰRIZÉS ÉS DÍJAZÁS

A zsűrizés menete:

A zsűrizés online módon zajlik, 2019. május 13–21. között.

A zsűri valamennyi, érvényes pályázatot benyújtott pályázó pályaművét áttekinti és többfordulós zsűrizés során bírálja el. A zsűri köteles kizárni a pályázati feltételeknek nem megfelelő pályaműveket. A zsűrizés anonim módon történik.

A zsűri az 1. fordulóban, az ún. előzsűrizés során, a kategória kiírásoknak megfelelően előválogatja a pályaműveket, azzal a céllal, hogy a második fordulóba csak a kategória tartalmának megfelelő, szakmailag, technikailag és esztétikailag kifogástalan pályaművek kerüljenek.

A zsűrinek joga van egy továbbjutásra esélytelen sorozatból egyetlen kiemelkedő képet kiválasztani, és azt az azonos kategóriának megfelelő „egyedi” kategóriába áttenni.

A díjazott és dicséretben részesített pályázók neve az eredményhirdetés alkalmával kerül kihirdetésre. Az eredményhirdetésre 2019. május 23-án, 18.00 órakor a Műcsarnokban kerül majd sor.

 

A díjazás:

A zsűri főkategóriánként egy-egy fődíjat, a Budapest FotóFesztivál díját adja ki. A díj egy kortárs művész kifejezetten erre a versenyre készített műalkotása. A zsűri dicséretben részesíthet még maximum kilenc pályázót. A fődíjasok, illetve a dicséretben részesült pályázók ezen felül a Műcsarnokba éves belépőt, továbbá David Lynch - Kristine McKenna  az Athenaeum Kiadó gondozásában megjelent Aminek álmodom c. könyvéből 1-1 példányt kapnak.

Az ünnepélyes díjátadás alkalmából a díjazott és a dicséretben részesült pályázók munkáit közönség előtt levetítik a Műcsarnokban.

 

 

NYILVÁNOSSÁG ÉS SZERZŐI JOGOK

Az eContest rendszerben minden pályázónak csak a saját adatállományához van hozzáférési joga, a pályaművek és a pályázók adatai az eredményhirdetésig nem nyilvánosak.

A feltöltött képek a pályázati határidő végéig módosíthatók, amennyiben a pályázó maga le nem zárja saját anyagát.

A pályázatra beküldött pályaművek kizárólag a Budapest FotóFesztivál és a Műcsarnok jelen kiállításához és pályázatához kötődő rendezvényeihez és kommunikációjához használhatók fel térítésmentesen. A pályaművek minden további online vagy offline kiállításon és egyéb eseményen való felhasználásához a pályázó írásbeli beleegyezése szükséges.

A pályázó a pályázaton való részvételével jogszavatosságot vállal azért, hogy a pályamű a saját önálló, eredeti alkotása, a mű harmadik személy szerzői jogait nem sérti. Az ennek megsértésével okozott kárért polgári és büntetőjogi felelősséggel tartozik mind a jogsértést elszenvedő harmadik személy, mind a Műcsarnok és a KAFE felé.

 

 • Kortárs Alkotók Fotóművészeti Egyesülete (rövidített név: KAFE, székhely: 1037 Budapest, Toboz utca 5., adószám: 18622612-1-41, nyilvántartási szám: 01-02-0015565)
 • Műcsarnok Nonproft Kft. (székhely: 1146 Budapest, Dózsa György út 37., adószám: 20772776-2-42, cégjegyzékszám: 01-09-884462)

 

 

Budapest, 2019. március 19.

Budapest FotóFesztivál (KAFE)

Műcsarnok | a Magyar Művészeti Akadémia intézménye

 

2019. március 19. kedd 14:01

nemzeti-szalon.hu

Előző hír