REIGL 100 | REIGL JUDIT ÉS A MÁSODIK PÁRIZSI ISKOLA

PÁRIZS ÉS BERLIN MELLETT CENTENÁRIUMI KIÁLLÍTÁS A BUDAPESTI MŰCSARNOKBAN IS: REIGL JUDIT, A VILÁGSZERTE ÜNNEPELT MAGYAR SZÁRMAZÁSÚ FESTŐNŐ ELŐTT TISZTELGÜNK

Párizs és Berlin mellett szülőhazájában is nagyszabású kiállítással tisztelgünk az idén 100 éve született Reigl Judit festőművész előtt. A világszerte legismertebb magyar származású kortárs művészek közé tartozó alkotó műveiből több tárlat is nyílik a centenáriumi év alkalmából országszerte – a legjelentősebbet a Műcsarnokban rendezzük idén ősszel.

A Műcsarnok legnagyobb termeiben megrendezendő REIGL 100 című tárlaton a művész legfőbb korszakait reprezentáló, több mint 60 festményt láthat majd a közönség, köztük igazi különlegességeket: eddig lappangó műveket és számos jelentős külföldi gyűjteményből kölcsönzött alkotást is. A 2023. október 3-án nyíló kiállítás megkoronázza a centenáriumi eseményeket. A főműveket és több, itthon soha nem látott festményt 1700 négyzetméteren mutatjuk be a közönségnek.

A kiállításon látható művek között igazi kuriózumként helyet kapnak a svájci gyűjtő és mecénás, Jean Claude Gandur gyűjteményéből a Második Párizsi Iskolát képviselő festmények. Ugyancsak különlegességnek számítanak Reigl Judit római ösztöndíjas évei alatt festett figurális alkotásai is, e művek bemutatása művészettörténeti hiátust pótol.

Reigl Judit kalandos életútjával és művészi elképzeléseihez ragaszkodó karakterével önmagában is figyelemreméltó, megkerülhetetlen életműve azonban napjainkra a világ legelismertebb kortárs festői közé emelte.

Az 1923. május 1-jén Kapuváron született művész 1950-ben Párizsba emigrált, ahol szürrealista munkáival sikert sikerre halmozott. Majd új utakat kereső, korát megelőző alkotásaival az absztrakt művészetek felé orientálódott. Alkotásait a Műcsarnok impozáns termeiben 2005-ben megrendezett első hazai életmű-kiállítása után kezdték el újra értékelni, ezután üstökösként ívelt fel pályája. Ma a világ leginnovatívabb festői közé sorolják. Művei a nagyvilág legjelentősebb magán- és közgyűjteményeinek egyéni és csoportos tárlatain ugyanúgy szerepelnek, mint az állandó kiállításaikon, többek között a New Yorki-i Metropoltian Múzeumban (MET), a Modern Művészetek Múzeumában (MoMA), a Guggenheim Múzeumban valamint a párizsi Pompidou Központban és a londoni Tate Modernben. Reigl Judit még 90 éves korában is alkotott, 2020. augusztus 6-án hunyt el.

Együttműködő partner: Kálmán Makláry Fine Arts

 

2023. április 7. péntek 13:19

Következő hír

Műcsarnok Időgép

Videók | A Műcsarnok YouTube csatornája

Előző hír