Köztes idő: TYPOPASS

Kritikai design és konceptuális tipográfia

Cosovan Attila, Kai Bernau, Andreas Fogarasi, Dejan Krsic, Kálmán Tibor, Kassák Lajos, Moholy-Nagy László, Montage (Florian Pumhösl szerkesztésében), Boris Ondreicka, Palotai Gábor, Papp Gábor,Plágium 2000, Katarina Sevic, Société Réaliste, Mladen Stilinovic, SZAF (Fischer Judit, Mécs Miklós), Ziga Testen, Modern magyar tipográfiatörténet – Orosz Márton összeállítása, Lengyel művészkiadványok (Stefan Themerson, Andrzej Partum, Jan Berdyszak, Jaroslaw Kozlowski, Stanislaw Drózdz, Zygmunt PioTrowski, Fabryka, Tango, Luxus és mások) Piotr Rypson gyűjteményéből, Kótun Viktor válogatása az Artpool művészkiadvány gyűjteményéből, további kiadványok

A Köztes idő sorozat októberi kiállítása a kortárs képzőművészet és a dizájn metszéspontjaival foglalkozik, ezen belül a tipográfiára, mint vizuális nyelvre fókuszál. A nemzetközi kiállítást három helyszínen, a Laborban, a Dorottya Galériában és a Platán Galériában a tranzit.hu-val közösen rendezzük meg.

Hogyan jön létre a kritikai dizájn, mely a konzumkultúrával szemben társadalomkritikus tudatossággal nem pusztán megrendelői érdekeket szolgál ki, hanem a vizuális kultúrát, sőt a kultúra és a társadalom egészét formálja? A modernista mozgalmakban fogalmazódott meg először a dizájn utópisztikus megközelítése, mely a díszítő funkciót helyett társadalmi / politikai célok szolgálatába állította a tervezést. A 60-as 70-es években megjelent az antidizájn; mikor a kritikai attitűd kifejezőeszközeként egyre többen szándékoltan amatőr, barkács megoldásokhoz fordultak. Mára az eredetileg politikai és társadalmi elkötelezettségből létrehozott dizájnmegoldások felcserélhető stíluselemekké, marketing-eszközökké váltak, a kritikai megközelítés tehát a különböző vizuális nyelvek politikai dekódolásával és reflektált használatával juthat érvényre. A kiállításon történeti és kortárs projektek és kiadványok szerepelnek három témában: Tipográfiai utópiák, Anti- és parallel dizájn, Szubverzív dizájn.

A háromrészes kiállítást programok kísérik, melyekről részletes információ a www.tranzit.org és a www.metatron.sh/koztesido honlapokon található.

tranzit.hu – A Tranzit kortárs művészeti programot az Erste Bank Csoport támogatja. A kiállítás és programsorozat az Európai Unió Kultúra 2007 keretprogramja által támogatott Art Always Has Its Consequences nemzetközi projekt része.

2009. október 14. - november 15.
Jegyek
2009. október 10. - november 8.
Előző kiállítás

Oldáskényszer

2009. november 8.
Következő kiállítás

Oldáskényszer záróbeszélgetés