Művészeti foglalkozások

 

Művészetpedagógiai foglakozások az Egy időben - Stúdiólátogatások c. kiállításhoz 

Kicsiknek:

A szappanbuborékban utazó pillangó története

A könyvből felszálló pillangó történetével járjuk be a következő termeket, Soós Nóra, Fülöp Gábor és Gergely Réka munkáival ismerkedhetünk közösen. Hajtogatunk, színezünk, tépünk, vágunk és ragasztunk, sok színes papírt használva a foglakozáson.

Kisiskolásoknak:

A nagy gyűjtés

A lezárt borítékban lapuló képek indítják el a gyűjtőket, gyűjtőcsoportokat.

A művészetpedagógiai foglakozáson a fiatalok keresnek, kutatnak a legjobb választás reményében. Nem lesz könnyű feladat, hiszen a munkák rendkívül változatosak, a keresésük eredményeit bemutatják egymásnak, így közösen élvezhetjük a válogatások eredményeit.

Felsősöknek:

Influencerek a kiállítótérben – készítsünk virtuális plakátot!

Ránézünk kintről befelé, fentről lefelé és körbejárva. A kiállítás termeiben kisebb csoportokban fedezik fel a fiatalok a termek kínálta műveket, megfigyelve őket különbözőségeik, hasonlóságaik, üzeneteik és hatásuk szerint. A csoportok mini felvételeket készítenek, amelyen megoszthatják az élményeiket.

Középiskolásoknak

Mi az a transzparencia és a storytelling?

Az Egy időben kiállítás mindkét kifejezésre ad képzőművészeti példát. Sétáljunk bele a történetekbe és fejtsük fel közösen szálait! Történetmesélés fikcióval és sűrítéssel, ha jól figyelünk, a végén megszületik bennünk egy haiku vagy egy jel a papíron, ami egyszer csak elindul, megáll és újra indul, magába hordozva folytonosság és változás egységét.

Csak Lazán! foglakozás felnőtteknek

Én a közepén

Könyvek, hírek, rengeteg információ, belső és külső hatások, fikció és vélemény, önkifejezés. A kiállítás nagyon sokféle munkái a választás sokszínűségét kínálják a látogatónak. A foglakozáson montázstechnikával hozzuk létre belső párbeszédünk vizuális lenyomatát a megfigyelt művekről és azok ránk gyakorolt hatásáról. 

Csoportos művészeti foglalkozás 700 Ft/fő

ÉVES BELÉPŐ ISKOLÁK RÉSZÉRE
Az iskola nevére szóló kártya a megvásárlástól számított 12 hónapig biztosít korlátlan belépési lehetőséget a MŰCSARNOK, a MŰCSARNOK#Box és a MŰCSARNOK Kamaraterem kiállításaira.
Kedvezményes áron, diákonként 4500 forintért.
A kártyával a múzeumpedagógiai programokon való részvétel ingyenes!

További információ: schopp.ildiko@mucsarnok.hu


KAVICS tehetséggondozó műhely

Felszabadító műhelymunka! Újra indult a KAVICS tehetséggondozó műhely!
Az új évben is aktuális kiállításainkban keressük a varázslatot, amivel megváltoztathatjuk a körülöttünk lévő világot.
A foglalkozásokra várjuk azokat a 8-12 év közötti fiatalokat, akik szeretnek alkotni, szeretnek közösségben gondolkodni.
A műhelymunka ezúttal nem szerdán, hanem csütörtökönként délután 16:30-tól 17:45-ig a Műcsarnok kiállítótermeiben folyik.
A foglalkozások díja 2000Ft/ hó
jelentkezés: schopp.ildiko@mucsarnok.hu

 


Online foglalkozások:


MŰVÉSZETPEDAGÓGIAI FOGLAKOZÁSOK A MŰCSARNOKBAN

 
Alkoss Te is – osztály- illetve csoportfoglalkozások
Négy korcsoportnak: óvodások, alsó- ill. felső tagozatos, valamint középiskolások részére
Élményalapú foglalkozásainkon párbeszédet kezdeményezünk a kiállított munkákkal, ismerkedést a művészettel, amelyhez mindenki számára befogadható és érthető kontextust teremtünk. A különböző korosztályok igényeit figyelembe véve, a kiállítótérben sokoldalú, izgalmas lehetőségeket kínálunk a fiataloknak ahhoz, hogy ismereteket szerezhessenek a világról, a társadalomról, magukról és másokról. Foglalkozásaink a vizuális fejlődésen túl az egyéni és a szociális fejlődés lehetőségét is segítik. Mindehhez eszközként használjuk az aktuális kiállítás munkáit, a vizuális nevelés módszereit, a drámapedagógiát, a játékot és nem utolsósorban a meséket.
Osztályoknak 700Ft/fő, 2 kísérőnek ingyenes
Fogadjuk a mozgásukban korlátozott, hátrányokkal, illetve megértési nehézségekkel élők szervezett csoportjait is, részükre az érintett csoportokra vonatkozó kedvezmény igénybe vehető. 

Korhatár nélkül - családi napok
Hétvégeken az aktuális kiállításhoz kapcsolódó programjainkon várunk szeretettel mindenkit korhatár nélkül művészeti foglalkozásainkon.
Az aktuális kiállításra megvásárolt aznapi jegyek érvényes a programra, 7 éves kor alattiaknak a program ingyenes.
Csak Lazán!
Felnőtteknek szóló művészetpedagógiai foglalkozás egy-egy kiállításhoz kapcsolódva.
Engedjük át magunkon a felszabadító alkotói energiák áramlását, próbáljuk ki a kiállításhoz kapcsolódó foglalkozás lehetőségeit: fedezzük fel együtt a kiállított munkákat, és alkossunk közösen.
Az aktuális kiállításra megvásárolt aznapi jegy érvényes a programra.
 
Művészetpedagógiai útikalauz
Évente kétszer pedagógusoknak, pedagógus hallgatóknak és bárkinek, aki érdeklődik a művészetközvetítés iránt.
A művészetpedagógia utat kínál a pedagógusoknak: lehetőséget nyújt arra, hogy a megszokottól eltérő környezetben lássák tanítványaikat. A diákok olyan reakcióit, ismereteit, informális tudását fedezhetik fel, melyek megtapasztalására iskolai keretek között nem lenne lehetőségük. A fiatalok is profitálnak az új helyzetből: lehetőséget kapnak az elvont gondolkodás és az új információk beépítésének gyakorlására, szubjektív látásmódjuk kialakítására, a kooperációs és érvelő készség gyakorlására, a képi látás fejlesztésére, a kreatív gondolkodásra, és alkalomadtán mindezt vizuális alkotásban is megjeleníthetik.
Szeretnénk a gyakorló és a leendő pedagógusokkal megismertetni a budapesti Műcsarnok művészetpedagógiai munkáját, hogy saját tapasztalataikon keresztül fedezzék fel a módszerben rejlő lehetőségeket. A művészetpedagógia nem kizárólag, és nem elsősorban a művészeti oktatás része, a módszer minden képzési terület kompetenciáinak fejlesztésében hasznos. Az itt megszerzett élmények és tudás saját pedagógiai munkájuk szolgálatába állítható, szerves részévé válhat az iskolai interdiszciplináris ismeretek elmélyítésének.
700Ft/alkalom
 
Tanári tárlatvezetések
Célja, hogy a megnyíló kiállításainkról és a kiállításhoz kapcsolódó művészetpedagógiai foglalkozásokról tájékoztatást kapjanak a pedagógusok.
A program ingyenes, de regisztrációköteles.
 
Kavics Tehetséggondozó műhely
Képzőművészeti foglalkozásainkon, melyekre 6-12 éves, alkotni szerető kisiskolásokat várunk, összefüggő történetet dolgozunk fel.
Saját és közös művek, szerepjáték, mesék és sok-sok beszélgetés, ezernyi impulzus és felszabadított kreativitás ‒ igazi gyerekközpontú foglalkozásokkal várunk mindenkit a Műcsarnok aktuális kiállításihoz kapcsolódva.
Októbertől május végéig minden szerdán, kreativitást felszabadító műhelymunka 16:30-18 óráig
2000Ft/ hó

Iksz +
Felhívás középiskolásoknak a közös gondolkodásra, alkotásra A kortárs képzőművészet szerepe az önismeretben címmel
A foglalkozásokon a középiskolásokkal szeretnénk megismertetni a Műcsarnok kiállításait. A találkozások alkalmával a fiatalok a kiállított művekkel megismerkedve szerezhetnek új ismereteket a kortárs művészetről és azon keresztül önmagukról. Mindezt közösen, műalkotások között, az alkotói tevékenységen át tapasztalhatják meg a kiállítótérben. Célunk, hogy a résztvevők az itt megszerzett tapasztalatokat, élményeket átadhassák olyan kortárs csoportoknak, illetve halmozottan hátrányos fiatal felnőttek csoportjainak, ahol a segítségük, értő odafordulásuk a leghatékonyabban érvényesülne a művészetközvetítés területén.
A programokat kéthetente, csütörtökön délután 16h-18h között rendezzük, összesen 6 alkalommal.

Tematikus séta -  osztályoknak/csoportoknak
Hősök a Hősök terén, múzeumpedagógiai séta a Műcsarnok körül
Értelmezzük és közelről is megvizsgáljuk a tér elrendezését és berendezéseit, az épületeket, a szobrokat és igyekszünk ráhangolódni a korszakra, amikor Ybl Miklós Gloriett kútháza, az Európa legmélyebb fúrásaként nyilvántartott, gyógyvizet adó kút helyére felépült a Schickedanz millenniumi emlékmű a Műcsarnokkal és a Szépművészeti Múzeummal. Különleges sétánkat a Műcsarnok körüljárásával a ligetben folytatjuk, szemügyre véve az új tér- és épített elemeket: az 56-os emlékművet és a Világórát, majd visszatérünk a Műcsarnokba, ahol, az aktuális kiállítást is megtekinthetik a sétán résztvevők.
700Ft/alkalom
 

További információ: schopp.ildiko@mucsarnok.hu