Átlátszó Hang 2019 | Újzenei Fesztivál

Worte - Music - Metrum

 
Morton Feldman: Only (1947) Spring of Chosroes (1977)
Dargay Marcell: Worte und/and Music – ősbemutató
 
Metrum Ensemble
A Qaartsiluni új néven, de változatlan ambíciókkal dolgozik tovább: szólista igényű egyéni munkákat hangolunk közös produkciókká, keressük a szituációk, a megszólalás különlegességét.
Együttessé formálódásunk első hat évében közép-európai programok keretében értékes kapcsolatokat építettünk a környező országokban élő alkotótársakkal. Több mint 30 ősbemutató, magyarországi bemutatók, sikeres fesztiválfellepések (Konvergencie, Asynchronie, Budapesti Tavaszi Fesztivál, CAFE Budapest, Arcus Temporum, Bartók Fesztivál stb.), rádió és lemezfelvételek fémjelzik eddigi tevékenységünket.
A Maladype Színházzal koprodukcióban színpadra vitt Sáry László kisoperát (Remek hang a futkosásban) több mint negyven alkalommal játszottuk itthon és külföldön. Az előadás 2016-ban az Artisjustól az év komolyzenei produkciója díjat, 2018-ban Podgoricában a nemzetközi FIAT Fesztiválon a "Legeredetibb zenei és színpadi kifejezés" különdíját kapta.
Az esten, a Metrum ambícióival és az Átlátszó Hang ars poétikájával összhangban, a megszólaló művek részleteibe, a próbafolyamat kulisszatitkaiba is betekintés kap a közönség.
 
„Rozmán Lajos és a Metrum Ensemble és az Átlátszó Hang felkérése egy olyan, új kompozíció megírására irányult, melyet egy koncerten lehetne megszólaltatni Morton Feldman Samuel Beckett - Words and Music művével. Mivel Feldman munkássága mindig is fontos inspirációs forrás volt számomra, ezért boldogan vállaltam a feladatot. Jelen koncerten azonban mégis két rövidebb Feldman mű, az Only című dal és a Violin&Piano fog elhangzani, mintegy mottóként előlegezve az én, Worte und/and Music c. darabomat.
A kompozíció felépítését két vokális (a 2., illetve 4.), valamint három instrumentális (az 1., 3. és 5.) tétel alkotja. A felhasznált szövegek egymástól térben és időben nagyon távol eső verseket - pontosabban dalszövegeket - kapcsolnak össze: Wilhelm Müller A melléknapok című dalát Schubert Téli utazásából, valamint Kistamás László Nehezen jöttél a világra kezdetű, eredetileg a Kontroll Csoportnak írott négysorosának német változatát. A hosszabb lélegzetű, hangszeres tételek sűrűbb szövésű textúrájukkal és formai differenciáltságukkal ellenpontozzák - vagy bizonyos esetekben továbbszövik, új megvilágításokba helyezik - az énekelt tételekben foglaltakat.
Az előadás felépítésének Rozmán-féle igényessége, a Metrum próbafolyamatának dinamizmusa, várható meglepetései kiválóan inspirálóak a komponálás folyamatában. Mindezek a Műcsarnok kiállítóterében, installációi között, akár szokatlan színpadi megoldásokat is szülhetnek."
Dargay Marcell zeneszerző
 
Metrum Ensemble
 
Kéringer László - ének
Rajk Judit - ének
Rákóczy Anna - fuvola
Horia Dumitrache - klarinét/basszusklarinét
Lisa Romain - hegedű
Farkas Éva - brácsa
Kántor Balázs - cselló
Borbély László - zongora
Tóth Benedek - ütőhangszerek
 
Művészeti vezető, vezényel: Rozmán Lajos
 
Belépőjegy: 1500 Ft
 

 

2019. január 8. 19:00 - 20:00
Jegyek
2019. január 6. 15:00 - 16:00
Előző program

Vincze Beatrix kurátori tárlatvezetése | Rejtett történetek

2019. január 9. 18:00 - 20:00
Következő program

Műcsarnok Filmkör | AZ ORGANIZMUS MISZTÉRIUMA - PROMENÁD A GYÖNYÖRBE | Alan Parker: Promenád a gyönyörbe