Vincze Beatrix kurátori tárlatvezetése | Rejtett történetek

Vincze Beatrix, egyetemi adjunktus kurátori tárlatvezetése a Rejtett történetek | az életreform-mozgalmak és a művészetek c. tárlaton

A rendkívül gazdag tudásanyagot feldolgozó, látványos kiállítás itthon elsőként foglalja össze az eddig csak Németországban és Ausztriában közönség elé tárt társadalomkritikus tematikát, a 19. század utolsó harmadától világszerte kibontakozó, a közép-európai országokban virágzó életreform-mozgalmakat, illetve azok korabeli művészetekre gyakorolt hatását – többek között Aba Novák, Csók István, Csontváry, Derkovits, Egry József, Fényes Adolf, Ferenczy, Gulácsy, Iványi-Grünwald, Jaschik Álmos, Kacziány Aladár, Diefenbach, Kernstok, Koszta, Kozma Lajos, Körösfői Kriesch, Maróti Géza, Mednyánszky vagy Rippl-Rónai munkáin keresztül.

Az emblematikus képzőművészeti alkotásokon túl a kiállítás látogatói olyan, az adott korban készült plakátokat, kiadványokat, röpiratokat is áttekinthetnek, amelyek az életreform-gondolkodás hétköznapi emlékei. Különös jelentőségű, eddig soha nem látott méretű mustrával szolgálnak a mozdulatművészetet megörökítő vagy a korabeli sportolást bemutató fotográfiák.

A programon aznapi kiállítási jeggyel lehet részt venni.

Regisztrációt kérünk a mucsarnok@mucsarnok.hu címen.

 

2019. január 6. 15:00 - 16:00
Jegyek
2019. január 3. 17:30 - 19:00
Előző program

Gyönyörű zöld – Dokumentumfilm sorozat | Világok arca: Baraka

2019. január 8. 19:00 - 20:00
Következő program

Átlátszó Hang 2019 | Újzenei Fesztivál