Alex Webb: A fény szenvedése

Alex Webb először Magyarországon

 

A MAGNUM nemzetközi fotóügynökség kiemelkedő kortárs alakjának, Alex Webbnek The Suffering of Light (A fény szenvedése) című anyagát most először láthatja a közönség Magyarországon. A kiállítás – amely a Budapest Fotófesztivál exkluzív nyitóeseménye – a modern színes fotográfia úttörőjeként számon tartott művész első átfogó monográfiáját mutatja be 63 képben, köztük legismertebb munkáival, amelyek három kontinens számos országában készültek. Alex Webb az amerikai kortárs fotográfia megkerülhetetlen alakja. Látványos képeit az intenzív színek, az erős fények és árnyékok használata jellemzi. Fotográfiái többrétegű, komplex alkotások, műfajokat átfogva ötvözik a streetphoto, a fotóriportázs és a művészi fotográfia stílusát.

Alex Webb 1952-ben San Franciscóban született. Fényképei a legjelentősebb magazinokban jelennek meg, többek között a New York Timesnak, a Life-nak, a Sternnek, a GEO-nak és a National Geographicnak dolgozik. Kiállításai voltak a New York-i International Center of Photography-ban, a Whitney Museum of American Artban, a Walker Art Centerben, Minneapolisban és egyéb neves kiállítóhelyeken. Sok más elismerés mellett a legkiválóbb fotográfusoknak járó Leica Medal of Excellence díjat 2000-ben, a gyermekek sorsát érzékenyen bemutató munkái elismeréseként a neves spanyol Premio Internacional de Fotografia Alcobendas díjat 2009-ben kapta meg. Webb 1976 óta tagja a MAGNUM PHOTOSnak, amelyet még Robert Capa alapított 1947-ban.

New Yorkban él feleségével, Rebecca Norris Webb költő-fotográfussal.

A Budapest Fotófesztivál kiemelt eseményeként megvalósuló kiállítás a Műcsarnokkal együttműködésben, az Amerikai Nagykövetség támogatásával jött létre.

Kurátor: Szarka Klára fotótörténész

Az évente megrendezett Budapest FotóFesztivál kiállítássorozat keretében mutatja be a kortárs és a klasszikus, magyar és nemzetközi fotográfia értékeit bevonva Budapest múzeumait, galériáit, nemzetközi kulturális intézeteit.

 

Partnerek

2017. március 1. - április 9.

Műcsarnok

Jegyek
2017. január 18. - február 19.
Előző kiállítás

Jutalomjáték | Stefanovits Péter: Szívzörej

2017. március 5. - március 26.
Következő kiállítás

Derkó2017 | Képzőművészeti ösztöndíjasok beszámoló kiállítása