Balás Eszter retrospektív kiállítása

Balás Eszter, Munkácsy-díjas képzőművész teljes életművét felölelő kiállítása egy érett és elismert alkotó eddig legnagyobb méretű bemutatkozása az Ernst Múzeumban. Benne megtalálható az összes plasztikai műfaj, az éremtől a kisplasztikákon át egészen a nagyméretű szobrokig. Balás Eszter eddigi munkásságát megismerve korszakok együttélését, összefonódását élvezhetjük az ősi formáktól a legkorszerűbb megoldásokig.

A kiállított anyag mégsem kelti a széttagoltság érzetét, ugyanis a szobrásznőre jellemző formai letisztultság, a nyers anyagot átszellemítő gondolatgazdagság mindegyik művét egyénivé, sajátossá és egyszerűségében is rendkívülivé teszi. A figurativitástól tulajdonképpen sohasem szakad el, alakjai azonban gyakran geometrikus elemekből is építkeznek, olykor jelszerűvé válnak. Sík Csaba írja róla: "Balás Eszter portrékat csinál, a kegyetlen éleslátás és a megértő szeretet emlékműveit".

Balás művészetében állandóan érzékelhető az a felfogás, miszerint a művészet örökké, az emberi léten és időn túl is létező dolog. Az evilági és a túlvilági lét kapcsolatát vizsgálják isten- és kapuszobrai (Félszárnyú angyal, 1988; Átjáró, 2000), ezek közül napjainkban is látható egy az Erzsébet téren. Életművében külön csoportot alkotnak a nő és férfi viszonyát értelmező alkotások, amelyeknél többnyire a férfi és nő ellentéte, ugyanakkor összeolvadása, egymásba való kapcsolódása kapja a fő hangsúlyt (Androgün, 1991; Szemben, 1991).

Kisplasztikáin (melynek anyaga legtöbbször kő, bronz, márvány, terrakotta és gipsz), monumentális szobrain kívül a kiállításon grafikai munkái is láthatóak lesznek, mint például legsikerültebb szitanyomat-sorozata, a Rajzok a tudatalattiból, majd árnyék-fotói és computer grafikái is bemutatásra kerülnek, melyek főbb motívumai szobrászati alkotásain köszönnek vissza. Fontos megemlíteni, hogy Balás 21 köztéri alkotása látható Magyarországon, Vietnamban és Dél-Koreában.

A kiállításhoz életműkatalógus készül, a tárlat megnyitóján (2005. július 14., csütörtök, 18 óra) Bereményi Géza - Cseh Tamás az alkalomra írt dalát Cseh Tamás énekli el. Balás Eszter művészetéről (az ő jelenlétében) kerekasztal-beszélgetést tartunk Kopócsy Anna és Radnóti Sándor részvételével július 27-én, szerdán 18 órakor.

"Nem szeretem az egyformaságot. Én a világot gazdagnak látom. Nézem az embert, akiről portrét csinálok, és a szemében tájat, viaduktot látok. De ez természetes: amikor dolgozom, millió dolog eszembe jut. Mert együtt dolgozunk: az anyag és én. És az anyag által a világ szól hozzám. Ahogy szól bárkihez, aki rászánja az időt. Akkor megnyílik és megmutatja, milyen végtelenül gazdag." (Balás Eszter)
2005. július 14. - augusztus 3.

Ernst Múzeum

Jegyek
2005. július 12. - augusztus 19.
Előző kiállítás

SANS TITRE - Pető István festőművész kiállítása

2005. július 15. - augusztus 28.
Következő kiállítás

Pauer Gyula kiállítása