Jacques Rancière előadása

Helyszín:
Műcsarnok kiállítótér, XI. terem (apszis)
Kezdés: 18 órakor Jacques Rancière Budapesten!

Az érzékelhető felosztása. Esztétika és politika (Elmegyakorlat. Műcsarnok-könyvek 3.) című kötete magyarországi kiadása kapcsán személyesen látogat hazánkba a francia filozófus. Rancière a budapesti Francia Intézet meghívására a Műcsarnokban tart előadást április 27-én. A kötet rövid bemutatását követően Peter Engelmann, a bécsi Passagen Verlag igazgatójának moderálásában zajlik az est, amelynek keretében minden érdeklődőnek alkalma nyílik beszélgetni, kérdéseket feltenni a szerzőnek. Minden, amit tudni akarsz az esztétikáról, de sosem merted megkérdezni!

Jacques Rancière (1940) francia filozófus, a Paris VIII. egyetem nyugalmazott professzora, ahol 1969-től 2000-ig tanított. Művei emancipációs politikával, esztétikával, illetve politika és esztétika viszonyával foglalkoznak.

Rancière magyarul nemrég megjelent műve a kortárs művészetelmélet egyik inspiratív, forrásértékű szövege. A La Partage du sensible. Esthétique et politique gyakorlati eszközzé, afféle „művészetideológiává” lett a képzőművészeti gyakorlatban. Lehet, hogy az egész félreértésen alapul?

Rancière írásában a szociális tér elosztását és a közösség rekonfigurációját állítja a (politikai) művészet középpontjába. Művészet és politika kapcsolatáról kifejti, hogy a hatalmi és szociális struktúrák mindig esztétikai formát hoznak létre. Művében újragondolja e viszonyrendszert, kibontja az esztétikát annak modernizmustól megörökölt szűk kereteiből, leválasztja egymásról a mondhatóság és a láthatóság tereit.
A könyv kötelező olvasmány minden kortárs kultúrával foglalkozó művészettörténésznek, esztétának, kultúrakutatónak!
2010. április 27.

Műcsarnok

Jegyek
2010. április 2. - május 23.
Előző kiállítás

ART FANATICS

2010. május 22. - augusztus 29.
Következő kiállítás

VÁRNAI GYULA: Ugyanaz a patak