Köztes idő: A Galéria

Menesi Attila, Nemes Csaba, Katarina Sevic

Kurátor:Angel Judit Májusban újranyílik a tavaly nyáron bezárt Dorottya Galéria, jóllehet, nem az eredeti elképzelések szerint. Az egész épületre kiterjedő korszerűsítési munkálatok, amelyek a galéria átalakítását, felújítását is jelentették volna, az épület jogi státuszában bekövetkezett változás következtében sajnálatos módon elmaradtak. Az épület vagyonkezelői joga átkerült a kerületi önkormányzathoz. A kiállítóteret az év végéig a Műcsarnok újból használhatja, az épület és a galéria jövője azonban egyelőre bizonytalan.

A 2009-es kiállítási program erre a bizonytalan helyzetre reflektál, amelyben még nem lehet tudni, hogyan alakul a kiállítóhely jövője. A program célja a várakozási időszak értelmes felhasználása, illetve az, hogy a galéria státuszának jövőbeli alakulását pozitívan befolyásolja. Az öt kiállítás és a kapcsolódó események öt gondolatcsomag köré szerveződnek. Ezek a galéria jelene és emlékezete, az álmok/ideálok/tervek, művészet és közönség viszonya, design és művészet, valamint a továbblépés lehetőségeit hordozó erőforrások. A galéria specifikumát figyelembe véve, a szándék nem az egyes témakörök kimerítése, hanem ezeknek egyedi példák, nézőpontok szerinti megvilágítása, jelzésszerű felmutatása.

A sorozat első kiállítása magára a galériára fókuszál. Menesi Attila projektje a galéria kontextualizására tesz kísérletet, utal azokra a gazdasági, politikai és kulturális paraméterekre, amelyek jelen helyzetét meghatározzák és a jövőjét is befolyásolhatják. Katarina Sevicet az ötvenes évek közepe óta működő kiállítóhely emlékezete foglalkoztatja, pontosabban a saját viszonya egy olyan, a köztudatban még eleven korszakhoz, amelyet ő maga közvetlenül nem tapasztalt meg. A kurátor felkérésére Nemes Csaba a galéria portréját festi meg. A gesztus, mely a történelmi kép problematikáját aktualizálja, tisztelgés a galéria mint intézménytörténeti műemlék előtt. A portré-projekt ezzel még nem ér véget, a festmény utóéletéről a kiállítótér sorsának függvényében születik majd döntés.

2009. május 6. - június 14.
Jegyek
2009. április 11. - május 31.
Előző kiállítás

Vérité exposée - az emlékezetről

2009. június 20. - augusztus 23.
Következő kiállítás

Pillanatgépek / Blickmaschinen