Slaven Tolj: Retrospektiva bez naziva… / Retrospektív cím nélkül…/untitled retrospective...

Kurátor: Michal Kolecek, az Ústi nad Labem-i Jan Evangelista Purkyne Egyetem Művészeti és Design Karának dékánja Habár a multimédia művész, szervező és kurátor Slaven Tolj már régóta a horvát képzőművészeti élet egyik legjelentősebb személyisége, nemzetközi hírnevet csak nemrégen tudhat magáénak politikai, társadalmi vagy kulturális értelemben erősen kritikus munkáinak köszönhetően: alig észrevehető Ready-made-jeinek, installációinak, fotográfiáinak és performanszainak köszönhetően.

Slaven Tolj 1964-ben született Dubrovnikban és mindmáig hű maradt e különleges hangulatú városhoz, ahol művészként és kurátorként jelenleg is dolgozik. Pályakezdésére erősen rányomta bélyegét a jugoszláviai háború. Sok fontos munkája született Dubrovnik ostromával kapcsolatban. Ezekben a művekben a művészetét alapvetően meghatározó jellemzők mind jelen vannak: a műtárgy anyagiságának felszámolása, a performatív eljárások, a helyspecifikus művek létrehozása, illetve a duchampi ready-made különböző módosításai. Ebben a tekintetben Tolj a hetvenes–kora nyolcvanas évek jugoszláv művészetének viszonylag liberális szellemében alkot. Az idők során munkái – az aktuális politikai és társadalmi változásokon túl olyan alapvető problémákat is érintettek mint a globalizáció radikális előretörése.

Slaven Tolj szervezőként és kurátorként is tevékenykedik, ő alapította 1988-ban az egyik legfontosabb horvát képzőművészeti központot, az Art Workshop Lazaretit. Tolj emellett a kortárs európai szcénában is ismertségre tett szert, mint azt a számos fontos, különösen a posztkommunista művészettel foglalkozó kiállításra való meghívása is jelzi. (Michal Kolecek írása alapján)

A kiállítást, mely először az Emil Filla Gallery, Ústí nad Labem-ben került megrendezésre 2007 áprilisában, 2009 májusában az Arsenal Gallery Bialystokban lesz bemutatva.
2009. február 21. - március 29.
Jegyek
2009. január 18. - február 8.
Előző kiállítás

Pixelek

2009. március 5. - március 8.
Következő kiállítás

12. Lakástrend & Design kiállítás