Pixelek

A magyar MTV és a Műcsarnok együttműködésében

Megnyitó: 2009. január 17., 18 óra

Megnyitja: Kókai Erika, az MTV Networks Magyarország marketingvezetője és Petrányi Zsolt, a Műcsarnok igazgatója

A megnyitón közreműködik: DJ Detective Kelly A művészet lényege az, hogy közönsége legyen. A múzeumok és kiállítótermek falai azonban gyakran szűkösnek bizonyulnak, amikor a művészetet a fiatal közönséghez szeretnénk eljuttatni. A magyar MTV és a Műcsarnok 2008 tavaszán közös projektet indított, amelynek célja, hogy fiatal képzőművészeket – festőket, szobrászokat, fotósokat – mutasson be a nagyközönségnek, s ezáltal a fiatal generációval megismertesse a pályakezdő művészek gondolkodását és alkotásait. A Pixel Portré című riportsorozat hetente öt percben, illusztrált interjú formájában mutatott be egy-egy fiatal alkotót. A harminc hét alatt bemutatkozó harminc művészről készült összeállítás az interneten is elérhető az MTV oldalán, ami lehetővé teszi, hogy november végétől december végéig szavazás formájában a nézők is kinyilváníthassák véleményüket arról, mely művész személyisége vagy alkotásai a legérdekesebbek a számukra.

A Pixelek kiállítást a harminc művészből válogatva, a nézők szavazatai és a szakmai kurátorok döntése alapján a legjobbnak talált alkotók munkáiból rendezik meg az MTV riportalanyainak listáját is összeállító kurátorok. A kiállítás koncepcióját alapvetően a felvett interjúk és a nézők által kiválasztott művészek határozzák meg, így a művek és a helyszínen újra megnézhető riportok a művészszemélyiségekre és -szerepekre, valamint a generációt foglalkoztató alapvető kérdésekre helyezik a fő hangsúlyt.

A sokféle médiumot felvonultató tárlat és az azt megelőző tv-projekt nem titkolt célja ráébreszteni a fiatalokat, hogy a velük egy korú képzőművészek érdeklődése és önkifejezése sok hasonlóságot mutat az övékkel, Reményeink szerint a vizuális kultúrát egyedülálló módon közvetítő és képviselő zenecsatornával közös vállalkozással sikerül egy új, nyitott közönséget toboroznunk napjaink kultúrájának.

Kiállító művészek:
Albert Ádám, Asztalos Zsolt, Batykó Róbert, Borsos Róbert, Czene Márta, Fodor János, Galbovy Attila, Hidvégi Áron, Kokesch Ádám, Komlovszky-Szvet Tamás, Kovács Budha Tamás, Orosz Klára, Ötvös Zoltán, Péli Barna, Sipos Eszter, Stark Attila, Sudár Péter, Szabó Eszter
2009. január 18. - február 8.
Jegyek
2008. december 12. - 2009. február 15.
Előző kiállítás

Thomas Ruff retrospektív kiállítása

2009. február 21. - március 29.
Következő kiállítás

Slaven Tolj: Retrospektiva bez naziva… / Retrospektív cím nélkül…/untitled retrospective...