Lenmechanika

A kiállítás a Reneszánsz Év - 2008 keretében, a Műcsarnok szervezésében megvalósult Na, mi van ? - Kortárs magyar művészeti körkép című programsorozat része az ERNST MÚZEUMBAN.

Kurátor: Fenyvesi Áron

Partnerintézmény:
Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület

Támogató:
Reneszánsz Év – 2008, Oktatási és Kulturális Minisztérium, Hungarofest Nemzeti Rendezvényszervező Kht., Nemzeti Kulturális Alap A Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület kiállítása arra a kérdésre szeretne választ találni, hogy a magyar művészek legújabb generációi milyen szerepet tulajdonítanak a festészetnek és a táblakép formátumnak. Ha ugyanis a táblakép képes volt túlélni az utóbbi évtizedeket, akkor úgy tűnik, elpusztíthatatlan. Meg kell tehát vizsgálni, hogy az alternatív hordozófelületek által generált kérdésfelvetések, formai problémakörök milyen kihívásokat jelentenek a festészetről való gondolkodás számára. Vajon a festészet problémagócai függetleníthetők-e az olaj, vászon technikájától? Illetve ezek „önálló”, médiumfüggetlen problémaként megállják-e a helyüket festészetként?

Egyre nyilvánvalóbban kirajzolódnak azok a festészetként felfogható tendenciák, amelyek a (len)vászon elmosódó konstrukciójába más médiumok, más hordozófelületek tanulságait építik be. Ezen alkotások és alkotóik számára ugyanolyan anyanyelv a rajz, az installáció, az akvarell, a konceptualitás, mint akár az olajképek vagy a fotó technikái. A kiállítás azokat a formai és elméleti problémákat szeretné vizsgálati középpontjába helyezni, amik tovább tágíthatják a kortárs festészet kísérleti határait.
A vásznon, mint általában a festészettel rokonított hordozófelületen kívül, a kiállításon bemutatott művészeti kísérletezés terepéül szolgál a fal monumentalitása, különféle installációs környezetek, vagy éppen a papír egzisztenciálisan felfogható fehérje. Az elmosódó műfajiság keretében a kiállítás olyan műveket artikulál, amelyek formái a vázlatosságra, karcosságra, desztilláltságra, vagy éppen a kulisszaszerűségre koncentrálnak.

2008. július 10. - augusztus 31.
Jegyek
2008. július 3. - július 31.
Előző kiállítás

1 day 1 photo, (Brooklyn – Budapest – Peking)

2008. szeptember 10. - október 15.
Következő kiállítás

t.error