Wim Delvoye

KIÁLLÍTÁS AZ ERNST MÚZEUMBAN a LOW Holland-Flamand Kultfeszt, Budapest 2008 eseménye www.lowfesztival.hu

A kiállítás kezdeményezője/Initiated by Bencsik Barnabás Kurátor/Curator: Simon Kati
A kortárs képzőművészet fenegyerekének tartott Wim Delvoye művészetét lehet szeretni és lehet utálni, nem észrevenni azonban lehetetlen. Hangsúlyozottan az ellentétek kijátszására épülő, provokatív munkáival fittyet hány a konvencióknak és dogmáknak. Nyers őszinteségével, groteszk humorával egyszerre képes megnevettetni és meghökkenteni.

Munkáit szemlélve nyilvánvaló a rokonság korábbi belga művészek alkotásaival. Műveiben Ensor szkatalogikus/trágár humora, Magritte szigorú abszurdizmusa és Broodthaersnek a művészeti világ hallgatólagos szabályrendszere iránti érdeklődése visszhangzik. Delvoye művészete a paradoxont dicsőíti, mely a belga szürrealista tradíción alapul, két eltérő elem és/vagy idea összekapcsolásán egyetlen műben. A delfti porcelán stílusában festett gázpalackok, a tikfából faragott, barokk mintákkal díszített betonkeverő, a közösülés aktusait ábrázoló színes üvegablakok vagy a gótikus katedrálisok csipkeszerű stílusában áttört munkagépek sajátos módon idézik elmúlt századok művészetét.

Változatos alkotói módszere az egyszerű rajztól a valódi tetoválásig, a kitömött állatoktól a bronzöntvényig, az installációtól az élő malacokig, az ajakrúzs-nyomatoktól a röntgenfotókig terjed. Még ha alkotásai gyakran súlyosak, óriási méretűek is, játékosan csapongó asszociációkat kelt a tárgyak, jelenségek ironikus megközelítése. A részletesen kidolgozott Harley-Davidson- és Walt Disney-mintákkal tetovált disznók mellett minden bizonnyal legismertebb műve a Cloaca (2000-2007), melynek eddig 8 változatát készítette el. A nagyméretű installáció az emberi emésztési rendszert modellező bonyolult gépezet. Van szája, gyomra, patkóbele, hasnyálmirigye, különböző enzimeket tartalmazó palackok tartoznak hozzá és egy futószalag, ami rendszeres etetés mellett naponta szállítja az ürüléket, más szóval „végterméket”.

Wim Delvoye 1965-ben született, Gentben él és dolgozik. Nemzetközi elismertségét többek között olyan reprezentatív kiállítások alapozták meg, mint az 1990-es és 1999-es Velencei Biennále és az 1992-es Documenta 9. Az Ernst Múzeumban rendezett kiállítás, mely a LOW Holland-Flamand Kultfeszt, Budapest 2008 kiemelt rendezvénye, a flamand művész eddigi munkáinak keresztmetszetét tárja elénk.

A LOW Holland-Flamand Kultfeszt 2008 megnyitó ünnepségéről bővebben itt olvashat:
http://lowfestival.hu/index.php?id=28&program_id=101
2008. február 16. - március 23.
Jegyek
2008. február 13. - március 8.
Előző kiállítás

Pages - fotós könyvek új generációja Hollandiából

2008. március 6. - március 9.
Következő kiállítás

11. Lakástrend és Design Kiállítás