Derkó 65 | Wehner Tibor előadása | Műcsarnok Könyvt’Art Estek

A járványügyi veszélyhelyzetre való tekintettel a Műcsarnok március 17-től határozatlan időre bezár. A meghirdetett programot elhalasztjuk. Az új időpontról külön értesítést küldünk.


 

Sorozatunk második eseményén, március 19., csütörtök 17 órakor Wehner Tibor művészettörténész beszél a Derkóról. A Derkovits Gyuláról elnevezett, a fiatal képzőművészek pályakezdő támogatását biztosító állami ösztöndíj 1955 óta, vagyis immár 65 éve segíti az alkotókat. Az előadáson áttekintjük az ösztöndíj létrehozásának történetét, felidézzük a szabályozás, a kiadás feltételeinek és követelményeinek változásait, felvillantjuk a megítélésével kapcsolatosan kialakult konfliktusokat, megidézzük a beszámoló kiállításokat és az ösztöndíjasok tevékenységét kísérő kritikai fogadtatást, és bemutatunk egy-egy alkotói portrét is. A történeti áttekintést összevetjük a Műcsarnokban ezekben a napokban is látható, a jelenlegi Derkovits-ösztöndíjasok munkáit bemutató kiállítás tanulságaival.

Egy kiállítás előkészítéséhez és megrendezéséhez, egy művészettörténeti jelenség interpretálásához, egy alkotói életpálya tudományos igényű összegzéséhez jelentős mennyiségű információ áttekintésére van szükség. Szeretnénk, ha az érdeklődők széles köre közelebb kerülhetne e kutatási folyamatok titkaihoz. Sorozatunk meghívott előadói szakterületük jeles képviselői, akik úgy foglalják össze legfrissebb kutatási eredményeiket, aktuális kurátori munkáikat vagy hosszabb időre visszatekintő vizsgálódásaik fontos következtetéseit, hogy közben estjeink közönségének tagjai kezükbe vehetik a szakemberek által munkájuk során használt dokumentumok egy részét. Megelevenedhetnek a Műcsarnok Könyvtárában és Archívumában hosszú évek óta gyűjtött, gyakran ritka és különleges források. 

Következő előadó:

április 30., csütörtök 17 óra         Kincses Károly fotótörténész

A programon való részvétel létszámhoz kötött, ezért előzetes regisztráció szükséges! Részvételi szándékát kérjük jelezze a ban.ildiko@mucsarnok.hu címen.

Belépőjegy: 600 Ft

2020. március 19. 17:00

Műcsarnok Könyvtár és Archívum

Jegyek
2020. március 12. 18:00 - 19:00
Előző program

Antalffy Péter tárlatvezetése Major Kamill kiállításán

2020. március 26. - május 31.
Következő program

Művészeti foglalkozás otthonra | Derkó 2020