Hely, ahol - szemelvények a Képek és pixelek fotóművészeti szalonból Kőszegen

 

A kortárs fotóművészek műveiből készült válogatás a Jurisics Vár Lovagtermében látható. (9730 Kőszeg, Rajnis u. 9.)
 
A bemutatásra kerülő csaknem negyven művész majd száz alkotását a Műcsarnokban 2016. április 22. és június 26. között megrendezett Képek és pixelek – Fotóművészet és azon túl, Nemzeti Szalon 2016 hatszáznál is több képe közül választottuk ki Szarka Klára fotótörténész, kurátor vezetésével.
Koherens kiállítási tartalmat teremtett, amelyik ugyan az eredeti tárlaton alapszik, mégis a maga nemében újat képes mondani a kortárs magyar fotográfiáról, illetve a világról.

A kiállítás témája a Hely, ahol élünk. Az alkotók a változó természeti és emberi környezetben, az életterünket meghatározó társadalmi konstellációk között, a civilizációs és kulturális hasonlóságok és különbségek közepette megmutatkozó emberi gazdagságot kutatják. Vagyis a legtágabb értelemben vett valóság képei láthatók.

Zömükben a nagyközönség számára ismerős jelenségeket, világunk fontos és problematikus mozzanatait villantják föl. Társadalmi és ökológiai jelenünk és jövőnk kérdései, társas kapcsolataink, viszonyaink térbeli struktúrái, nemzedékek viszonya, szociális gondjaink és perspektíváink, globalizáció és sok más kérdés, amelyek mindenkit érintenek a második évezred elején.

A mai magyar fotóművészetre a műfajok, stílusok, megközelítések keveredése, viszonylagossága jellemző. Kevés a könnyen beskatulyázható alkotó, az alkotói gesztusban többrétű kapcsolódás, viszonylagosság tapasztalható. A legfontosabbnak látszó törekvés az elmélyült tudatosság elérése. Úgy tetszik, a neten burjánzó „rivális” képtömegektől csakis koncentrált, letisztult, egységes és tudatos alkotói módszerekkel lehet távolodni. Elemelkedni. Valamilyen pontosan körülírható és általában szó szerint is körülírt projektummal, tervvel. Gyakran képsorozattal.

A kiállított fotográfiák zömét digitálisan rögzítették és digitális nyomatokkal mutatják be alkotóik. A fényképek műfaja és stílusa is távolodóban a 20. századi klasszikus megörökítő, riportos szemlélettől. Szenvtelenebb. Konstatálja, de alig-alig minősítik a látottat.
A fotók ezúttal művészi interpretációban tárulnak a nagyközönség elé, olyan történelmi pillanatban, amelyikben a technikai képrögzítés és kommunikáció szinte minden formájában megváltozott, megújult és talán még jobban meghatározza a mindennapjainkat, mint bármikor eddig. A fotográfiák milliárdjai egy pillanat alatt átszelik a teret és időt a világhálónak köszönhetően.

A művészi fotográfiák zöme számára a netes felület mégsem elégséges megjelenési forma. Ez a fajta műalkotás megkívánja a hagyományos kiállítási formát. A fényképek igényes nyomtatása, installációja, a rendezés mikéntje a képi tartalmakat felerősíti, kiteljesíti, elmélyíti, így a tárlat nézőjének más és új élményt szolgáltat a monitorokon észlelt pixelhalmazokhoz képest.

Kiállítás helyszíne: Kőszeg Jurisics Vár Lovagterem – Kőszeg 9730 Rajnis u. 9.
Nyitva tartás: 2016. szeptember 30. – 2017. január 2.
Kedd-Vasárnap: 10.00- 17.00 óra között

Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete
Institute of Advanced Studies Kőszeg (iASK)
www.iask.hu

 

2016. szeptember 30. - 2017. január 1.
Jegyek
2016. szeptember 28. 18:00 - 20:00
Előző program

Marco Ferreri: Dillinger halott

2016. szeptember 30. 18:00 - 19:00
Következő program

Sipos Mihály és Kardos Mária zenés tárlatvezetése Szervátiusz Jenő és Szervátiusz Tibor kiállításán